Fra traditionel bondegård til stilsikker betongård

Ægteparret Marianne og Henry Jørgensen har bygget drømmehjemmet på deres tidligere nabogrund, hvor bondeidyl er udskiftet med et stilsikkert design i eksklusive materialer. Til lofterne er der valgt to varianter af sortmalet Troldtekt.

Foto: Tommy Kolsior

På en bakketop med udsigt til Fur, Vitskøl Kloster, Ertebølle og Livø bor ægteparret Marianne og Henry Jørgensen i deres nybyggede hjem. De er omringet af landbrugsmarker og har kun 300 meter til Limfjordens bred.

Men området ved Salling var ikke ukendt for parret. De har nemlig boet på gården ved siden af, som er Henrys fødegård. De drev gennem mange år jorden for naboen, og da naboen ville sælge, fik de mulighed for at købe grunden til at bygge deres nye hjem på.

Marianne og Henry Jørgensens nye hjem er bygget i beton som en firlænget gård/husmandssted med atrium i midten, og hvor rummene går op til kip. Store vinduespartier inviterer Limfjorden og markerne indenfor, og vinduerne i loftet sørger for rigeligt med dagslys. Designet er enkelt og stilsikkert – i kontrast til den klassiske bondeidyl, og det er netop meningen.

– Jeg er født og opvokset i byen i et arkitekttegnet hus, og jeg elskede det. Nu har vi boet på en gård, der blev bygget i 1787, og vi vil ikke længere bruge en masse tid på reparationer og forbedringer. Og så kan vi begge godt lide det rå udtryk, lyder det fra Marianne Jørgensen.

Designer Søren Vester har hjulpet med designet, men parret har selv bragt de bærende tanker til bords.

Et utraditionelt hjem

Knap to år efter de første streger blev tegnet, stod betonhuset klar til indflytning.

– Vi har brugt lokale arkitekter, virksomheder og håndværkere. Man behøver ikke bo i storbyområderne for at få bygget et fedt hus. Herude i landdistriktet bliver der ikke bare tænkt i standardløsninger, men utraditionelt og i solidt og dygtigt håndværk, fortæller Marianne Jørgensen.  

Materialerne er vedligeholdelsesfrie, og dét er et bevidst valg. Det gennemgående materiale er beton, som står tydeligt frem i både gulv og vægge, ude som inde. Til skillerummenes vægge har et lokalt gulvfirma leveret douglasgran, som er med til at give et varmt og organisk udtryk.

– Vi har forsøgt at gøre det hyggeligt med udvalgte klassiske designmøbler og kunst, personlige billeder til væggene og en stor sofa. Med flere grønne planter bliver det endnu mere hjemligt, og i længen mod syd, hvor vi har vinduer fra loft til gulv, skal vi have tomatplanter og citrontræer, siger Marianne Jørgensen.

Sort Troldtekt binder rummene sammen

Marianne og Henry Jørgensen har selv tilført flere fine detaljer til hjemmet, blandt andet en montageskinne mellem Troldtekt pladerne og væggen, som de kan bruge til at hænge hylder eller billeder på ved hjælp af kroge.

I hele huset er der monteret Troldtekt akustiklofter. I det store rum med køkken, spiseplads og stue er der valgt sort Troldtekt line, hvor de karakteristiske spor går op i kip. På værelserne, badeværelserne og i garagen er der klassiske sorte Troldtekt akustikplader.

– Vi er meget glade for Troldtekt og var ikke i tvivl, om at vi skulle have det. Det har givet en markant forbedring af akustikken at vi har Troldtekt Line i køkkenalrummet, og sammen med designet skaber det en rar og hyggelig stemning. Lyden er bedre, end hvad man forventer med de mange hårde elementer, siger Marianne.