Kreativ og visionær tænkning forvandler nedlagt lade

Landbrug og funktionalitet i dramatisk forening.

Blue Sky Barn er en nedlagt lade ved en gård i Norfolk, Storbritannien, der i en fascinerende ombygning er forvandlet til en familiebolig med fire værelser. Her har 31/44 Architects anvendt form og materialer til at bevare mindet om den oprindelige landbrugsstruktur og samtidig skabe et betagende nyt bolig- og fritidsmiljø med høj komfort og raffinement.

Huset præsenterer sig med en rolig facade af bølgeblik og et tag med lodrette lameller i lærk. Det er kendetegnet ved et roligt, afdæmpet ydre og legende indre volumener, skabt over to etager på den oprindelige lades 450 kvadratmeter.

Udvendigt var det afgørende, at vinduerne bevarede ladens skala og dramatik, men også at den var underopdelt på en måde, der formidler stueetagens brede åbninger og udsigtspunkter.

Indvendigt opfylder designet ejernes ønske om at bevare ladens oprindelige rå og huleagtige karakter og samtidig undgå åbenlyst hjemlige overflader. Designets centrale element er en 15 m lang swimmingpool. Med et så stort og rummeligt interiør måtte arkitekterne finde en løsning på genlyd og lyddæmpende tiltag. Derfor er Troldtekts træbetonplader anvendt overalt i boligområdet og swimmingpoolen for at bekæmpe og mildne høje støjniveauer.

Der er anvendt en gitterform til at skabe generel orden i stueetagen. Denne kan derefter anvendes til brede skydedøre eller massive elementer som brændeovne. På første sal er dette gitter opdelt yderligere, hvilket giver området en skærmlignende kvalitet og sætter det i relation til de stramme lameller i lærk monteret på de andre sider af laden. Det er den del af gitteret, der er med til at overdrive de brede vandrette åbninger i stueetagen og de høje vertikale vinduer ovenover.

Førstesalen er udformet af udfyldningsvægge, mens stueetagen består af et system med skydedøre. Vinduessystemerne blev opdelt på denne måde for at drage fordel af begge systemer. Man undgår fx at kombinere åbningselementer i udfyldningsvægge, hvor der skal bruges flere uønskede rammer.