En markant forvandling af familien Bojes nye hus

Et nybygget hus er ingen garanti for god akustik. Det måtte familien Boje sande, da de flyttede ind deres hus i Solbjerg. Der skulle nye Troldtekt akustiklofter til, før huset endelig begyndte at føles som et hjem.

Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

På papiret skulle alt have været lutter idyl, da Daniel Boje sammen med sin gravide hustru og deres datter flyttede ind i et nybygget hus i Solbjerg. Men ret hurtigt fandt familien ud af, at noget var galt:

– Vi kunne godt mærke, at der var meget genklang i huset, når man bevægede sig rundt. Og vi følte i starten, at vi var nødt til at lukke dørene til de forskellige rum for at holde støjniveauet nede på et acceptabelt niveau, fortæller Daniel Boje. Og støjniveauet viste sig hurtigt at være et reelt problem:

– Det gav os meget hovedpine og til tider også migræne. Vi blev frustrerede, og man blev nemt irriteret på hinanden. Der var ikke den her dejlige ro, fortæller han.

Som mange nybyggede hjem har huset i Solbjerg et stort køkken-alrum og er opført i hårde materialer, der nemt reflekterer lyden. I filmen om familien Boje kan du selv opleve, hvordan lyden i hjemmet var (link nedenfor).

Gode råd fra svigermor hjalp ikke

Det nybyggede hus havde lofter af gips og hulgips, og Daniel Boje og familien gik i gang med at forsøge at gøre noget ved den dårlige akustik i hjemmet.

–Vi forsøgte at købe nogle gulvtæpper efter gode råd fra svigermor. Det havde jo hjulpet i gamle dage, så det skulle vi også prøve nu, men det hjalp desværre ikke, fortæller Daniel Boje.

Efter et besøg hos et vennepar med Troldtekt akustiklofter fik familien dog en øjen-(eller øre-)åbner.

– Så snart vi trådte ind i deres hus, kunne vi fornemme den her gode akustik og tænkte ”hold da op, hvad er der anderledes i deres hus i forhold til vores”, siger han.

Derfor besluttede Daniel og kæresten sig for, at de ellers helt nye lofter af gips og hulgips måtte ned til fordel for nye Troldtekt lofter.

Akustiklofter har givet en helt anden ro

Familien har nu fået hvidmalede Troldtekt akustiklofter i hele huset – dog brudt af et sortmalet Troldtekt loft på badeværelset. Og det har vist sig at være en klog beslutning, for de nye lofter har gjort en kolossal forskel for akustikken i huset.

Forandringen er dokumenteret af professionelle lydmålinger i hjemmet både før og efter opsætningen af Troldtekt akustiklofter. Målingerne viser, at efterklangstiden (den tid, det tager for lydbølgerne at dø ud i et rum) faldt med helt op til 60 procent i både køkken/alrummet og på badeværelset efter opsætningen af Troldtekt akustiklofter. Det gælder især for de høje lydfrekvenser (1.000-4.000 Hz), men også for de lave frekvenser (125-500 Hz), hvor reduktionen lå mellem 30 og 50 procent.

– Det har givet en helt anden ro, når du kommer ind i huset. Og det har også givet en hygge. Når vi har gæster på besøg, så kommenterer de på, at der er en dejlig ro i huset. Det er nemt at differentiere samtalerne, siger Daniel Boje.

Reduktion i efterklangstiden efter montering af Troldtekt akustiklofter.

Det viste målingerne fra familien Bojes hus:

  125 Hz 250 Hz 500 Hz 1.000 Hz 2.000 Hz 4.000 Hz
Køkken/alrum 16% 35% 48% 63% 58% 57%
Badeværelse 27% 43% 46% 64% 50% 50%

Målinger er foretaget for Troldtekt A/S af firmaet WM Acoustics.