Fløjstrup

Arkitekt Kaare Sølvsten i Århus har netop taget sit nye sommerhus i brug på den grund, hvor hans forældre har haft et sommerhus. Det gamle træhus er blevet flyttet, og et nyt træhus er blevet bygget. På mange måder adskiller det sig ikke fra det gamle, idet arkitekturen er tilsvarende enkel og behersket, og mange af materialerne er de samme. Nu er Troldtekt lofterne dog med indbyggede højtalere, og der er også både vand og varme.

Troldtekt private home in Fløjstrup
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Fra det sydlige Århus fortsætter man ad mindre veje gennem et bugtet og kurvet landskab med heste på markerne og bindingsværk på gårdene. Fra denne idyl drejer man af vejen og kører op ad en bakke, hvorfra et fantastisk view rammer en. Med ét møder man horisonten og Århus bugten med det bølgende landskab af marker i forgrunden. Her vil man bo, og det har man snart gjort i generationer, hvis man hedder Sølvsten. To meget beslægtede træhuse ligger på den store grund,- det gamle er rykket i baggrunden, og det nye er ved at finde sig til rette på kanten af bakken, hvor det gamle lå. Husene er tydeligvis indrettet til et enkelt liv, hvor kræfterne skal bruges på at leve og ånde.

Ægte sommerhus

I 1961 blev det første sommerhus opført af indretningsarkitekt og møbelarkitekt Harbo Sølvsten. Det er tegnet til et simpelt liv uden for byen for familien med 3 børn, og de 7,5 x 4,5 meter hus er nøje gennemtænkt. Der er små køjerum og et åbent køkken-alrum, hvor møblerne udgør indretningen på en luftig måde. Familien ønskede ikke at bruge tiden på vedligeholdelse, og huset er derfor opført i få og slidstærke materialer. Huset blev bygget i træ med Troldtekt loftet inden døre. Toilet og vand skulle man udenfor efter. Først i 1985 blev der lagt vand ind, og i 2004 indførtes strøm i huset. Huset blev publiceret i flere magasiner i 60’erne, hvor der blev lagt vægt på det simple liv i fritidshuset. ”Begrænsningens kunst er den vanskeligste”, udtalte Harbo Sølvsten, der nød fritiden i det lille hus.

Familiære sommerhuse

Det gamle sommerhus erstatter skuret, og bliver delvist indrettet til atelier, idet arvtageren Kaare Sølvsten har bygget et nyt og ”opdateret” sommerhus ved siden af. Huset, der blev påbegyndt i 2006, er stærkt inspireret af det gamle hus. ”Det var naturligt at fortsætte den enkle stil, der passer ind i landskabet og samtidigt vise en respekt for det gamle familiehus”, siger Kaare Sølvsten. Mange elementer går igen som det flade tag, de store glaspartier og materialer som træ og Troldtekt lofter.

Kaare Sølvsten er arkitekt og medejer af tegnestuen Seier + Sølvsten i Århus, der især arbejder med boliger, indretning og udvikling af boformer. Han nyder at følge opførelsen af det nye sommerhus kun 20 min. kørsel fra tegnestuen.

Moderne minimalisme

Det nybyggede sommerhus er en nyfortolkning af det gamle hus ud fra ønsket om at bygge et moderne hus med en tilsvarende enkelhed og funktionalitet. Huset har opnået en ro og elegance ved sammenstillingen af store, spinkle glaspartier, træ i konstruktionen og den robuste teglskorsten, der forener elementerne. Den skulpturelle skorsten danner samtidigt overgang mellem ude og inde, idet lette skydedøre forbinder opholdsrummet med terrassen og naturen på begge sider af skorstenen. For Kaare Sølvsten er det et sted, hvor naturen er vigtigste element. Således er opholdsrummet præget af lysets bevægelse over dagen, markerne og havet samtidigt med, at der er stillet krav til, at rummet skal være behageligt med naturmaterialer og en god lyd.

Dagen og året i stuen

Planen er uhyre enkel, med 2 soveværelser, bad og bryggers på en linie mod nord. Her er der også en bred terrasse med et nærmest indrammet view til landskabet og vandet. Resten af huset udgøres af opholdsrummet, der både er orienteret mod øst (udsigten), syd og vest. Mod vandet er rummet indrettet med møbler til at slappe af og nyde udsigten og mod vest er spiseafsnittet med åbent køkken placeret. I det relativt lille rum er den store, centrale skorsten med til at definere de forskellige opholdszoner og bidrager i øvrigt med en indbygningsovn fra Lotus,- også tegnet af Kaare Sølvsten.

Det multifunktionelle loft

Loftet er også af stor betydning for rummet som helhed. Som i det gamle sommerhus og mange af de byggerier, Kaare Sølvsten har projekteret på tegnestuen, er Troldtekt et naturligt valg. Den klareste årsag er de akustiske evner, der gør det behageligt at være i et rum med meget glas og andre hårde materialer med ringe absorberingsevne. Til stedet her er valgt en ultrafin hvid plade med indbyggede højttalere. Troldtekt loftet opfylder på én gang et akustikregulerende behov og giver et homogent helhedsindtryk af rummet, ikke mindst fordi blikket ikke forstyrres af ophængte højtalere og ledninger.

Velvalgte stoflige materialer

Alle materialer i byggeriet er nøje gennemtænkt. Som ved valget af Troldtekt, er det naturlige og stoflige materialer, der er prioriteret. Huset er isoleret med papiruld og opvarmes i øvrigt af et jordvarmeanlæg. Gulvene er douglas træ fra Dinesen Gulve og skostenen er af tegl fra Petersen Tegl af typen Kolumba, oprindeligt udviklet af arkitekt Peter Zumthor fra Schweiz. Det udvendige træ, der er anvendt i byggeriet, er douglas gran opskåret på båndsav og imprægneret med royal olie. I det store udhæng omkring huset er der ligesom indenfor brugt Troldtekt plader til underbeklædning. Anvendelsen af få materialer er også en gennemgående tanke i huset. Arkitektonisk understreger brugen af Troldtekt ude og inde også idéen om en sammensmeltning af opholdsrummet og naturen, - som lige udenfor er parat til af fylde alle ens sanser.