Helhedstanke bag fremtidens sommerhus

Troldtekt Futurehouse
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Hele året kan man sidde lunt indendøre i Futurehuset og nyde horisonten over Bornholms nord-østlige kyst. Sommerhuset er energirigtigt som et helårshus og opført efter Active House principper. Huset ved Bølshavn er et prøvehus, der foreløbigt viser sig at leve op til ønsket om et sommerhus, der fungerer året rundt.

Ved det årlige Folkemøde præsenterede den lokale entreprenør, Erik Damgaard fra QualiByg ApS, Futurehuset. Erik Damgaard har en passion for byggeri med omtanke for miljøet og har tidligere opført boliger som passivhuse. Futurehuset er selvforsynende med energi i kraft af en jordvarmepumpe, der leverer varme og ventilation. Solceller på det skrå på carporten forsyner varmepumpen og de øvrige installationer. Vinduespartierne er store og placeret mod flere retninger, hvorved der opstår en balance for indeklimaet og temperaturen indendøre. Erik Damgaard fortæller, at det har været en rigtig spændende proces og glædeligt, at huset også i praksis viser sig at være så komfortabelt som forventet.

Gode materialer fra yderst til inderst

Sommerhuset er beliggende på en ny-udstykning tæt på Bornholms kyst med en fabelagtig udsigt. Derfor er huset tegnet, så det orienterer sig mod udsigten og samtidigt udnytter det skrånende terræn på grunden til forskudte etager i boligen. Huset er fyldt med moderne teknik, der skåner miljøet, men også giver det komfortable indeklima man straks oplever i den højloftede bolig. For Futurehuset gælder, at både komfort, energi og miljø er i fokus. Arkitekturens enkle, symmetriske rammer hænger fint sammen med disse parametre og loftet fungerer som et samlende element i huset - Troldtekt på alle loftsflader giver samtidig en rigtig behagelig akustik. På facaden er anvendt vedligeholdelsesfri naturskiffer og træfiberisolering.