Herning, MMAMAA

Troldtekt private home in Herning
Foto: Morten Mygind, architect MAA and Tommy Kosior

En oplevelse af stilhed

I en nyt arkitekttegnet villa ved Herning er støj i form af dårlig akustik og overflødigt pynt skåret væk og tilbage står en oplevelse af en villa, hvor der ikke er gået på kompromis med arkitekturen eller den indvendige atomsfære. Med sine homogene flader og skarpe hjørner er huset fint komponeret over den kuperede grund.

Morten Mygind er arkitekten bag den enkle og raffinerede villa på Herning kanten. Efter at have høstet erfaringer på større projekter på tegnestuerne 3XN og Arkitema i en årrække, startede Morten Mygind eget firma i København 2009, hvor han tegner projekter over hele landet. Her er fokus på præcisionen - både hvad angår kontakten til bygherren og det endelige, byggede resultat. De fleste opgaver er boliger enten nye eller om- og tilbygninger, hvor man som arkitekt kommer tæt på livet i husene og gennemgår mange valg sammen med bygherren. Familien i Herning, der stod med en grund, kontaktede Morten Mygind, der efterfølgende mødtes med familien.

En proces sættes i gang

Familien havde allerede set en del huse, deriblandt nogle typehuse og var efterhånden afklarede med hvilken stil deres fremtidige hus skulle opføres i. Omvendt havde arkitekten medbragt en serie billeder af huse og detaljer, der kunne hjælpe til afklaringen af de større spørgsmål om arkitekturen og indretningen. Tidligt i forløbet tog Morten Mygind fat i emnet akustik, fordi det bedst løses ved at inddrage det tidligt i projektet. Det gælder både koncertsale og villaer ! Erfaringer viser, at boliger med store alrum, hårde gulve og højt til loftet, kræver fx et absorberende loft og familien havde allerede forestillet sig et hjem med Troldtekt på loftet, hvilket arkitekten var helt enig i.

Gennemtegnet projekt

Huset er som en lille serie sammenbygede kuber placeret nedover grunden, der skråner en meter diagonalt. Niveau skiftene finder man både inde og ude. Som en fin rumdeler adskiller 4 trin køkken-alrummet og stuen. Tilsvarende deler en bred trappe terrassen i to niveauer. En fin detalje er den murede skorsten i grå tegl, der ligger omkring niveauskiftene både ude og inde. Hele huset er i øvrigt fuldmuret og filtset hvidt, der giver det holdbare modernistiske udtryk. De mange små forskydninger i bygningen giver nogle flere "rum" omkring huset, men giver også en virkelig elegant dynamik til husets helhed. Et udtryk, der er opnået ved at analysere grundens potentiale og familiens ønsker.

Flot helhed

Huset er tegnet ud fra det centrale køkken-alrum, der er husets største rum. Her er god plads til familien og gæster af huset. Udover et stort vinduesparti til terrassen har forskydningerne givet flere smalle, horisontale vinduer, som giver fantastiske lysindfald og fine kig til himlen. Andre steder i huset er der tilsvarende blevet plads til detaljen med smalle, vertikale vinduer. Der er klinker på alle gulve og 3,5 meter til loftet, så Troldtekt i ultrafin hvid er et flot gennemgående materiale, der effektivt reducerer støj. Akustisk levede loftet op til de høje forventninger, da huset stod færdigbygget og møbleret. Troldtekt giver også huset sammenhæng ved at være brugt både på de indvendige lofter men også på de udvendige "loftsflader" - det vil sige den overdækkede terrasse og det elegante udhæng ved indgangspartiet. Det grafiske, stramme og modernistiske udtryk er meget flot blødgjort ved små forskydninger, stoflige overflader og en god sammenhæng mellem materialerne, der tilsammen giver et helstøbt og levende hus.

Og som arkitekt Morten Mygind siger: ”Det er et succeskriterie for mig som arkitekt for private klienter, at deres nye bolig fremelsker de allerbedste rammer for det gode familieliv og at huset understøtter dette på alle tænkelige måder.”