Høretab stillede større krav til akustikken

Troldtekt Holm Simonsen
Foto: Tommy Kosior

I de fleste børnefamilier kan det være svært at bevare roen rundt om spisebordet. Men hos Holm Simonsen i Hammerum ved Herning har støjen ekstra store konsekvenser.

Da Rut Holm Simonsen og hendes mand i 2005 fik bygget deres typehus, var de ikke klar over, at akustikken ville blive så stort et tema for familien. Familiens to sønner på seks og ni år mistede begge en stor del af deres hørelse i femårsalderen og har derfor svært ved at høre, hvad der bliver sagt – især når det støjer og runger omkring dem. Høretabet hos de to drenge skyldes, at hårcellerne inde i øresneglen er ødelagte.  

Som moderne boliger er flest, er familiens hus opført i en minimalistisk stil og med klinker på gulvet.
– Der var meget rungende i køkken-alrummet, hvor vi færdes mest, og hvor der ofte opstår larm omkring spisesituationerne, selvom vi har en god disciplin med at tale én ad gangen. Og med høreapparat opleves larmen frygtelig, siger Rut Holm Simonsen.

I 2011 så Rut Holm Simonsens mor, at Troldtekt A/S udskrev en konkurrence om et akustikloft, og selvom familien i Hammerum ikke vandt konkurrencen, valgte Troldtekt alligevel at donere et gratis loft, der nu er monteret over bryggers, indgangspartier og køkken-alrum. Håbet var, at loftet, ud over at reducere støjniveauet, også ville føre til færre misforståelser og stressende situationer i hverdagen.

– Det er utroligt, hvor effektivt det har dæmpet den rungende støj. Klangen og fordelingen af lyden i rummene er en helt anden, og Troldtekt loftet har gjort ’ulvetimen’ ved spisebordet lettere, siger Rut Holm Simonsen, der også er positivt overrasket over de hvidmalede Troldtekt pladers æstetiske udtryk.
Hvor stor en effekt det nye loft har på drengenes konflikter, er dog for tidligt at sige.
– God hørelse eller ej vil der nok altid være konflikter mellem drenge i den alder. Men vi håber, at de nu kan vænne sig til at tale lavere, så de ikke stresser lige så meget over støjen, siger Rut Holm Simonsen.