Kompedal

Da Kirsten og Bent Sparke overtog en ældre ejendom på den jyske hede, åbnede de huset for at lukke lyset ind. Med Troldtekt loftsplader undgik de den støj, som ellers nemt følger med, når der skal være højt til loftet.

Troldtekt private home in Kompedal
Foto: David Bering

Midt i en trekant, hvor spidserne hedder Viborg, Ikast og Silkeborg, ligger Kompedal Plantage. I denne idylliske herlighed af hede, træer og dyreliv ligger Kirsten og Bent Sparkes landejendom, der tidligere har fungeret som hjortefarm. Gården som helhed er fra 1930, mens stuehuset er opført i 1975. Da parret i 2007 overtog stedet, var huset både for småt og for mørkt til deres smag. Så de 140 kvadratmeter blev til 220, og huset blev åbnet, så det smukke lys kunne falde ind. Men med store, åbne rum følger ofte høje lyde, og dem ønskede de at sikre sig imod.

Mindre støj fra børnebørn

– Vi flækkede simpelthen huset på langs. I den ene side lod vi det være åbent hele vejen op, mens vi i den anden side etablerede værelser på første sal, fortæller Kirsten Sparke.

Familien er altid gået efter huse med store rum, men de har ikke haft lydabsorberende løsninger i nogen af deres tidligere huse.

– Vi har fire voksne børn og otte børnebørn, så der er virkelig gang i den, når familien er samlet, og vi var ved at blive helt bims i kasketten med den akustik. Derfor var det et must for os at finde en støjdæmpende løsning.

Ønsket om et lavere støjniveau blev opfyldt ved at anvende Troldtekt plader til husets lofter.
– Når børnebørnene drøner rundt på den lange gang ovenpå, er vi kistelykkelige for, at Troldtekt kan dæmpe ulvehylene, smiler Kirsten Sparke.

Smukt lysindfald inspirerer

Troldtekt hjælper ikke bare parret med at få ørenlyd, når familien er samlet. Kirsten Sparke er kunstmaler, og det betyder meget for hende at blive inspireret af et smukt lysindfald.

– Vi har ovenlys, og der kommer masser af lys ind gennem gavlen. I stuen har vi 13 vinduer, der går fra gulv til loft. Vi har synlige bjælker, forskudte planer og store, hvide flader, og det giver et spændende lys. Troldtekt passer rigtig godt til huset. Det spiller godt op imod væggene og giver en god brydning af lyset, som almindelige gipslofter ikke giver, forklarer Kirsten Sparke. Takket være Troldtekt går lys og lyd nu op i en højere enhed på den gamle hjortefarm i Kompedal Plantage.