To vægskiver og to tage

Med en eventyrlig beliggenhed ved kysten syd for Aarhus blev opgaven for arkitekten i høj grad at indramme udsigten og skabe en sammenhæng mellem inde og ude i dette sommerhus.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. private boliger
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Sommerhuset er opført helt i sortmalet træ og holdt i en meget nøgtern arkitektur. Huset nærmest peger mod kysten med sine to gennemgående vægskiver parallelt med grunden. Mellem skiverne ligger først ankomst og vognly med et anneksrum på hver side. Derefter bevæger man sig på tværs af et gårdrum og ind i hovedhuset. Vægskiverne danner læ ved terrassen udenfor huset.

Husets dominerende retning understreges af stor transparens, så man fra gårdrum f.eks. ser igennem hovedhusets rum til havudsigten på den anden side. De to tage peger i en mere vertikal retning og antyder på afstand, at der er to huse og et mellemliggende gårdrum. Tagenes form giver en fin rumlighed til husene og en oplevelse af at være i ét rum.

Konstruktion som ornament

Det enkle, skulpturelle formsprog er understreget af den konsekvente brug af materialer, som anvendes både inde og ude. I hovedhuset er badeværelser og andre lukkede funktioner samlet i en boks midt i huset. Over boksen ser man op i tagrummets konstruktion, hvilket giver en oplevelse af et mere dramatisk rum, der står i kontrast til panoramaudsigten.

Sorte Troldtekt akustikplader er valgt som loftsmateriale i begge huse og giver både en visuel og auditiv ro. Trækonstruktionen i både opholdsrummet og i loftsrummet er ikke malet, men står i ubehandlet træ, der med sin varme lød næsten lyser op i det ellers farveløse rum. I badeværelserne er fladerne anderledes lyse, hvor lofterne er beklædt med Troldtekt-akustikplader i farven grå natur.