Laven

Da Charlotte Zeuthen valgte at indrette den forfaldne stenlade til beboelse ved siden af sit glaspusterværksted, blev der nøje tænkt over materialer og stil. Smukke gulve, vandskurede vægge og hvidmalede, glatte lofter fastlagde den arkitektoniske linie. Stringent geometri og rustik enkelthed. Stenladen blev forvandlet til et kæmperum med 7 meter til loftets kip. Trappens snegleform, de store lysekroner og en gigantiske pejs understreger den usædvanlige indretning.

Troldtekt private home in Laven
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Charlotte Zeuthen havde forventet ro og plads til fordybelse i sit nye hus. Virkeligheden viste sig at være noget anderledes. Dog var lyden det største problem. De mange kvadratmeter hård overflade fra gulv, vægge og loft kastede den mindste lyd tilbage. Akustikken var forfærdelig og mindede mest af alt om ekkoet i et kæmpebadeværelse. Boligen var blevet ”ramt af støjmuren”, og Charlotte Zeuthen var frustreret over, hvor generede det var for hendes arbejde og velbefindende i det nye hus. “Jeg blev så træt i hovedet og måtte til sidst holde op med at invitere gæster. Det larmede simpelthen for meget.”

Sejldug og ryatæpper

Der var mange opfindsomme idéer til en løsning: “Hæng ryatæpper ned fra pejsen, beklæd væggene med tæpper, anskaf væg-til-væg-tæpper, fastgør stålwires med sejldug op i loftet...”

I sidste ende var det dog hendes egne erfaringer med akustikken og indeklimaet i glaspusterværkstedet, der afgjorde sagen. Her var loftet beklædt med Troldtekt akustikplader. Løsningen på boligens ”larm” blev en eftermontering med Troldtekt akustikplader på alle loftflader – i den særligt lydabsorberende variant, Troldtekt akustik Plus, der har en forseglet mineraluldsplade limet på bagsiden. Troldtekt pladerne blev leveret færdigmalede, så da den sidste plade var monteret og rullestativet var kørt væk, var opgaven løst.

Løsning med lyd i loftet

Der er samtidig indbygget fire ultratynde Troldtekt højttalere i loftfladen, og ”loftet” udgør nu husets lydanlæg: Når man står midt i rummet, virker det, som om musikken kommer alle steder fra. Man omsluttes af et usynligt, musikalsk lydtæppe i rummet. “Musikken er hele vejen rundt om en, og lydoplevelsen er utrolig”, siger Charlotte Zeuthen. I dag hænger de store lysekroner igen ned fra loftets kip. Rummet er blevet mere rustikt og mere hyggeligt. Huset, der før blev omtalt som ”domkirken”, er blevet en fantastisk bolig.

Fra “slem” til hjem

For Charlotte Zeuthen har det nye loft betydet en kolosal forbedring af indeklimaet. Hvor loftet før blot syntes at forsvinde op i kirke-højder, er det i dag “et rigtigt loft”. Både visuelt og lydmæssigt er der skabt en mere hjemlig følelse i det store stenhus.