Landskab fortsætter ind i huset

På en usædvanlig grund i et storslået landskab ligger familien Højrups villa, der er tegnet af ak83 arkitekter til stedet og opført som selvbyg af Rasmus Højrup, der har haft et øje for alle detaljer.

Troldtekt Loenstrup
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Få kilometer fra Lønstrup og med udsigt til Vennebjerg Kirke bor Rasmus Højrup med sin familie. Grunden har et dramatisk fald, som har krævet et stærkt arkitektonisk greb at optage i husets form. På elegant vis er huset opbygget af forskudte planer, der orienterer sig efter udsigten, der også ændres rundt i huset.

På indgangsetagen ligger børneværelserne og bryggers med adgang til garagen. På tværs af denne bygningsdel ligger overetagen med køkken-alrum, stue og forældreafdeling. Det store opholdsrum er klædt i cedertræslister og bliver derfor fint accentueret som husets hjerte. Herfra er der flere udgange til tagterrasser og udeophold i det hele taget, hvorved ude og inde fint flyder sammen.

Langtidsholdbart hus

En bred trappe, i egetræ som gulvene, forbinder indgangsetage med køkken og forældreetage og fortsætter de fire trin videre op til opholdsstuen og giver en lille rumlig adskillelse sammen med den murede brændeovn.

Huset er på alle måder opført i gedigne og robuste materialer med en stor detaljerigdom. Hvide Troldtekt akustikplader på alle lofter med indbygget belysning giver en fin sammenhæng mellem etager og rum og giver en behagelig akustik trods store glasflader og stor rumhøjde.

Rasmus Højrup, som driver byggefirmaet Højrup Byg har selv opført huset og har haft stor fokus på gode materialer, der på en gang passer ind i det modernistiske udtryk, og som har en holdbarhed, der rækker frem i tiden.

”Det har været en fornøjelse at tegne for en bygherre, som har forstået huset arkitektoniske idé, og som har sans for æstetik og kvalitet. Resultatet taler for sig selv, alt hænger sammen.

Bygherren har fået et hus, hvor æstetik og funktionalitet supplerer hinanden perfekt. Blandt andet var det et stort ønske fra bygherren, at alle rum i huset fik god akustik uden at gå på kompromis med æstetikken.

Akustiklofter fra Troldtekt med rå og rustik overflade giver et godt modspil til huset gulve og vægge, som har en mere forfinet materialitet”, fortæller Morten Degner Dahl arkitekt og partner ved ak83 arkitekter