Et naturligt træhus med lys og luft

På en lille grund centralt i Roskilde står Anne og Olivers drømmehus. Udefra syner det ikke stort, men husets trækonstruktion og øvrige materialer giver lys, luft og gode kvadratmeter.

Troldtekt Roskilde Sevendsvej
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det var en lang proces, da parret Anne Palland og Oliver Stensballe ledte efter et sted, hvor de kunne bygge deres drømmehus. Pludselig faldt de over en lille grund i det centrale Roskilde – og her stod et gammelt autoværksted. Værkstedet har de revet ned, og i stedet har de opført en unik bolig i tre etager. Huset er i alt 164 kvadratmeter, og det er tegnet og indrettet af parret selv.

– Vi havde mange ønsker, da vi skulle vælge, hvor vi skulle bygge hus, og vi er rigtig godt tilfredse med det, vi er endt med. I stuen har Anne virksomhed og showroom, hvor hun syer og sælger brudekjoler – resten af etagerne bruger vi til beboelse, siger Oliver Stensballe, der selv arbejder som arkitekt.

Træhus med mange kvadratmeter

På trods af den lille grund, huset står på, har det været vigtigt for parret at få så mange beboelseskvadratmeter som muligt. Det har udmøntet sig i kreative løsninger både inde og ude. Eksempelvis er facaden beklædt med stålplader i stående fals, der kun er en millimeter tykke, og indenfor giver husets trækonstruktion udsyn til bjælkespær og dermed ekstra rumhøjde.

– Vi er rigtig glade for de løsninger, vi har lavet, og vi synes, det er fedt, at man kan se, hvordan huset er båret. Vi er især glade for de højloftede rum, hvor der er knap tre meter fra gulv til loft. Det giver sammen med de store vinduer masser af lys og luft, fortæller Oliver Stensballe.

Forkærlighed for naturmaterialer

Husets trækonstruktion bliver akkompagneret af lyse naturmaterialer som plankegulvet i asketræ, køkkenfronterne i ludbehandlet birkefiner og Troldtekt akustiklofter i lys natur. Tilsammen giver det en god kontrast til husets rå facade og bidrager til et varmt og nordisk udtryk.

– Det har været vigtigt for os at skabe et roligt og indbydende udtryk som modspil til den kolde facade, fortæller Oliver Stensballe og uddyber om valget af Troldtekt:

– Ud over at lofterne giver god akustik, så understøtter de også den røde tråd af naturlige materialer, der er et gennemgående træk i hele boligen. Vi har valgt at montere lofterne med fortløbende længder, der sammen med lofternes struktur giver et personligt udtryk.