Natur mod nord og sollys fra syd

Familieboligen i Silkeborg er skabt i synergi med sine omgivelser. Solens stråler er tænkt ind i planløsningen, og muligheden for at have udsigt til smuk natur bliver udnyttet til fulde.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i private hjem
Foto: Anette Roien

Med en flot udsigt til skov og natur mod nord og sollys fra syd krævede plantegningen nytænkning, da dette funkishus skulle opføres. Boligen på 178 km2 ligger i Silkeborg. Den har samme antal værelser som i et gængs parcelhus, men de er utraditionelt placeret.

– Stue og køkkenalrum ligger i hver sin ende af huset. Mod syd bryder sollyset ind i stuen, og mod nord kan man nyde den super fine udsigt fra køkkenalrummet. Den anderledes plantegning giver huset karakter, siger Henrik Dissing, direktør i HD Bolig, som har opført og indrettet huset.

– De store vinduespartier giver en god effekt i køkkenalrummet. Fordelen ved nordvendte vinduer er, at man kan give den fuld gas på størrelsen, for solen bager ikke ind. Det har vi udnyttet i huset, fortsætter han.

Naturen bydes velkommen

Naturen opleves også i de materialer, der er valgt til huset. Korkgulve på værelserne, og Troldtekt lofter i hele huset bryder med hårde overflader på blandt andet klinkerne i køkkenalrummet.

– Jeg synes, det er væsentligt, at et nyopført hus også er hyggeligt og stemningsfyldt. Derfor har vi så vidt muligt valgt naturens materialer til overflader i huset. Vi har skabt ”varme vægge” med Kabe spartelmasse og valgt et akustikloft fra Troldtekt, som giver mere hygge end et køligt gipsloft. På toppen har loftet også en vigtig funktion i forhold til det akustiske miljø i huset, forklarer Henrik Dissing.

De store vinduer i køkkenalrum binder det indendørs rum sammen med den store udvendige terrasse, der er fremført i samme højde som køkkenet. Det får hjemmet til at smelte sammen med naturen.