Nybygget sommerhus, der går i ét med omgivelserne

Det eksklusive sommerhus ved Vejle Fjord falder naturligt ind i omgivelserne med afdæmpede betonfacader og organisk tag. Indvendigt går betonen igen, og her er også lagt vægt på god akustik.

Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S, architect: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I første række ned til vandet har Anita Lybker og hendes mand fået opført deres nye sommerhus, som stod færdigt i juni 2021. Det originale sommerhus på grunden stammede fra 1926 og var det ældste i området. Desværre kunne det ikke svare sig at bevare det. Derfor gik parret i gang med planlægningen af et nyt hus, og her kontaktede de designer Søren Vester.

– Da vi bor i et nyere hus, ville vi gerne have noget et andet udtryk i sommerhuset. Først havde jeg tænkt et lille hus med høje paneler og svenske tapeter. Men Søren Vester kom med en ny idé om at bygge i beton, da vi har en elementfabrik, lyder det fra Anita Lybker.  

Udvendigt har facaderne langsgående spor, som får betonen til at ligne træbrædder. Terrassen og udearealerne er også støbt i beton, og indenfor er der rå betonvægge og poleret betongulv.

Sommerhuset er i alt 180 kvadratmeter, inklusive de ekstra pladser til overnattende gæster i et anneks med tre ens værelser og toilet ved siden af huset. Huset ligger helt ned til Vejle Fjord på en klassisk sommerhusgrund omkranset af hybenbuske. Tanken er at plante marehalm på grunden, hvor naturen kan få lov at vokse vildt.

Et simpelt materialevalg

Ud over betonen er der nøje valgt få andre materialer for at holde udtrykket simpelt – træ, messing og sorte Troldtekt akustikplader.  

Meningen var, at der skulle bygges et orangeri i glas i forbindelse med huset. I stedet blev det en udestue, da de ikke måtte bygge kun med glas så tæt på vandet.

– Udestuen er mere anvendelig om vinteren, og vi er simpelthen så glade for resultatet. Her er en fantastisk udsigt, godt med lys og hjemlig hygge, siger Anita Lybker.

Ægteparret har også valgt et organisk sedumtag med beplantning.

– Det er dejligt at se bier og insekter summe på taget på en sommerdag. Udefra giver det huset et helt andet udtryk – det bliver blødt op og falder naturligt ind i omgivelserne.

Sorte lofter giver hulestemning

Anita Lybker fortæller, at Søren Vester i processen lagde vægt på, at huset skulle være smalt og aflangt – og ikke blive for stort – for at skabe den rette hulestemning og hygge, som er vigtig for et sommerhus. Og her spillede Troldtekt en afgørende rolle. Ægteparret valgte designløsningen Troldtekt line i sort.

– Med den sorte farve stolede vi på Søren, og han ramte fuldkommen plet, da vi opnår den rette huleeffekt. Samtidig har vi mange hårde materialer og store vinduespartier, men det lægger vi ikke mærke til, da Troldtekt loftet sikrer, at akustikken er virkelig god, siger hun.