Elegant og funktionel villa i Stavtrup

I en nybygget bolig ved Aarhus inviterer et meterhøjt vinduesparti lyset indenfor i husets hjerterum. God akustik var en del af løsningen.

Troldtekt, private home Viby
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det smukke murstenshus tårner op i et klassisk familiekvarter i Stavtrup. Som det står på villavejen, rankt og højt med udsigt ind over Aarhus, udstråler det både elegance og funktionalitet.

– Det vigtigste for os var at skabe et funktionelt hus, der er vedligeholdelsesfrit, dynamisk og uden meget spildplads. Vi har forsøgt at gøre det så åbent som muligt, siger Peter Nørby.

I huset bor han sammen med sin hustru Karina og 3 børn i alderen 3 til 11 år. De flyttede ind i det nybyggede projektsalgs-hus i slutningen af 2015. Husets skal og beliggenhed var givet på forhånd, men familien har sammen med arkitekten, Poul Jensen, valgt inventar og løsninger.

Lysindfald og udsyn

Villaens førstesal er husets hjerterum. Et stort køkken-alrum i åben forbindelse med stuen ender i gulv-til-loft-vinduer, der vender mod nord. De meterhøje vinduer giver rummet luft og lethed, og herfra kan familie nyde udsigten ud over Aarhus, Brabrand Sø og – på en klar dag – Mols Bjerge.

Rummet, der har ensidet taghældning, er familiens samlingspunkt.  At placere køkkenet i rummets midte var et helt bevidst valg, der skulle skabe en helhedsoplevelse. Førstesalen er der, hvor måltiderne bliver tilberedt, det er også dér, de bliver spist og der, hvor man efterfølgende kan slænge sig i sofaen eller sætte sig og nyde udsigten.

Troldtekt-skepsis forsvandt

Det var arkitekten, der (an)befalede Karina og Peter at vælge Troldtekt lofter. De var først en smule skeptiske, men omvendt så de også behovet for god lydisolering i huset. 

– Vi skulle vænne os til lofterne, men vi synes, at de fungerer rigtig godt. Troldtekt loftet giver spil i rummene, uden at man lægger for meget mærke til dem, og sammen med vores trægulve får huset et varmt udtryk. Havde vi valgt et traditionelt loft og klinkegulve, ville lyden bliver kastet rundt, men trægulv og Troldtekt giver vores hjem rigtig god akustik, fortæller Peter Nørby.

Lofterne er monteret i alle husets rum – også i carporten. Boligen er et af de i alt 14 huse i området, der var udbudt som projektsalg. Husenes udseende og beliggenhed er forskellig, men fælles for dem er, at de alle har Troldtekt lofter i tråd med arkitektens forslag.