Thorsminde

Rene linjer og stringent enkelhed præger familien Kristiansens fritidshus i Thorsminde. En stil, der tager sig flot ud i samspil med den omgivende rå natur - og den rustikke træbeton i lofterne.

Troldtekt private home in Thorsminde
Foto: David Bering

Når Jesper Kristiansen, hans kone og deres to børn skal lade batterierne op efter en lang arbejdsuge, vender de bilen mod fritidshuset i Thorsminde. Her kan de – udover at blive blæst igennem af den friske luft fra Vesterhavet – nyde udsigten ud over det åbne landskab mod fjorden. Med udgangspunkt i et ønske om funktionalitet, enkelhed og rene linjer tegnede Nils Engelund, arkitekt hos Arkipartners, huset, som stod klar til indflytning i 2009. Resultatet blev et smukt og enkelt fritidshus i moderne funkisstil.

En rå opblødning

Det hårde vejrlig på egnen stiller krav til materialevalget, ligesom husets funktion som fritidshus gør det attraktivt med så lidt vedligehold som muligt. For eksempel er der valgt pulverlamineret aluminium til facaden. Men også indvendigt er der tænkt på at få funktionalitet og æstetik til at gå op i en højere enhed.
– Da huset er holdt i et minimalistisk design med firkantede former og desuden har glatte vægge og gulve, synes vi, der skulle noget til for at bryde enkelheden. Derfor besluttede min kone, som er arkitekt, og jeg at beklæde alle lofter i huset med Troldtekt plader. Strukturen i materialet giver et lidt råt modspil til alt det glatte og rene, fortæller Jesper Kristiansen.

Også de to overdækkede terrasser har fået Troldtekt lofter, hvilket skaber en god sammenhæng mellem hovedhus og terrasser.

Troldtekt i begge huse

Jesper Kristiansen havde i forvejen gode erfaringer med Troldtekt, da familien nogle år forinden havde bygget et helårshus og hertil valgt Troldtekt til lofterne. Derfor lå det lige for også at vælge træbeton til fritidshuset for at imødekomme de akustiske udfordringer i huset:
– Vores vægge er af fibergips. Det er et hårdt mate-riale, hvilket jo trækker i den forkerte retning i forhold til akustikken. Og når vi samtidig har store glaspartier og trægulve, er det nødvendigt med et lydabsorberende loft, siger Jesper Kristiansen og fortsætter:
– Vi er rigtig godt tilfredse med løsningen. Det fungerer både visuelt og i forhold til at skabe en behagelig lyd i rummene.