God lyd i sort og hvidt

Troldtekt, Dancenter Tranum Strand
Foto: Dancenter Blokhus

- Akustik og æstetik er to grundelementer i husbyggerier, der er afgørende for, om man trives i boligen. Det er en overvejelse værd, når man bygger med udlejning for øje.

Det vurderer arkitekt og overlærer på Construction College i Aalborg, Steen Beyer, der er en erfaren mand i byggeriets kunst og blandt andet uddannet i design af passiv huse.  Senest har han i samarbejde med Dancenter tegnet og bygget dette udlejningshus ved Tranum Strand.

Ro til at slappe af

Huset er placeret i rolige omgivelser langt væk fra byernes støj og larm. Steen Beyer har tilstræbt, at roen går igen indenfor.  Husets sorte Troldtekt lofter giver et helt særligt lydmiljø, som Steen Beyers familie, han selv og Dancenters lejere nyder, når de opholder sig i huset.

- Vi oplever, at vi får koblet helt af, når vi gæster huset på Tranum Strand. Faktisk ynder vi at gå ligeså stille rundt og lytte til stilheden i huset. Her er der ikke noget, som vi behøver at overdøve med musik, radio eller tv.

Udfordrer gerne den gængse opfattelse

Med få virkemidler har han skabt en unik perle af et fritidshus, hvor bæredygtighed, lysindfald, farvevalg og god akustik går op i en højere enhed. Den gennemgående, sorte farve danner kontrast til de hvide vægge og de store vinduespartier, der flere steder pryder huset fra gulv til loft. Gulvfliserne og loftspladerne spejler sig i hinandens farve og format, og resultatet er, at præcis det rolige udtryk, som Steen ønskede, da han tegnede huset. 

- Ud fra et fagligt standpunkt ønskede jeg at modbevise den gængse opfattelse om, at sort giver en dunkel og mørk stemning. Det er lykkedes rigtig godt at vise, at man ikke skal være bange for at bruge mørke farver i husbyggerier, synes jeg.

Bevidst materialevalg

Steen Beyer har et stort netværk i byggebranchen, og han oplever, at Troldtekt er slået igennem som attraktivt byggemateriale i private boliger. Det hænger sammen, at det er et byggemateriale, der spænder vidt i sine anvendelsesmuligheder. Som erfaren fagmand på bygge- og anlægsområdet glæder det Steen Beyer.

- I dag ser vi jo Troldtekt akustik i alt fra private typehuse til store kontorbyggerier.  Jeg tror, at det hænger sammen med, hvor enkelt og ærligt et produkt Troldtekt er.  Ved at bygge med fornuftig og omtanke i dag, så sparer vi rigtig meget på miljøet og pengepungen på den lange bane. Om noget, så er det et princip, som jeg gerne vil give videre til eleverne her på Construction College Aalborg.