Moderne hjem i en tidligere lade

En ung familie har omdannet en tidligere landbrugsbygning til et unikt hjem med hjælp fra arkitekt- og ingeniørvirksomheden "bauzeit!" i Darmstadt, Tyskland.

Foto: Olaf Wiechers, arkitekt

Den tidligere lade i Berlins opland, der nu huser en familie på tre, er en del af en trelænget gård fra omkring 1910, som tidligere blev brugt til landbrug. Bygherrerne har på imponerende vis opnået deres mål om at skabe et nyt, moderne hjem ved at tage udgangspunkt i de eksisterende strukturer.

Rustik og moderne charme indenfor

Da bygningskonstruktionen var meget velbevaret, kunne de gamle træbjælker bruges som grundstruktur til værelserne. Alle de indvendige strukturer, dvs. vægge, lofter m.m., er bygget med træ. I den midterste del af laden har man valgt at lade alle spær være synlige, hvilket giver hjemmet en rustik og hyggelig charme.

Til døre, gulve og trin på de åbne trapper er der brugt egetræ for at matche de gamle spær bedst muligt. I køkkenet understreger en upudset murstensvæg bygningens rustikke karakter. Hjertet i huset er dog den imponerende stue med en loftshøjde på hele ni meter, som med sit store ovenlysvindue fremstår både lys og åben.

Vinduerne forsvinder i murstensfacaden

De grå vinduesrammer af træ forsvinder nærmest bag murstensfacaden. Vinduesrammerne er pudset i en grå farve, der passer perfekt til sålbænkene.

Den mere end fire meter høje ladedør af mørkt træ med vinduer i midten, der går fra gulv til loft, tiltrækker beskuerens opmærksomhed – ligesom et lille buet vindue, der står i tydelig kontrast til de øvrige lige og skarpt skårne vinduer. Det grå aluminiumstag matcher de grå vinduer.

Akustikplader som designelement

For også at få en god akustik i det usædvanlige hjem med den store gavlvæg har man valgt at bruge akustikplader fra Troldtekt i sort og lys natur. De danner en smuk kontrast til de brune bjælker og gulve og de smukt malede vægge, og er desuden et perfekt match til de grå vinduesrammer og det grå metalgelænder.