Vendsyssel

I Vendsyssel ligger en karakterfuld villa omkranset af terrasser i bedste amerikanske porch-stil. Med Troldtekt i samtlige lofter er der skabt en naturlig overgang fra huset til terrasserne og videre til den omgivende natur.

Troldtekt private home in Vendsyssel
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Lys, luft og langstrakte landskaber. Omgivelserne er ikke nye for Jens Jørgen og Bodil – men det er huset. I 2008 valgte parret at rive et gammelt stuehus ned og i stedet opføre en ny og mere tidssvarende bolig. Her, midt i Vendsyssel, bor de nu i en arkitekttegnet villa, som på fornem vis lader fornemmelsen af lys og luft i massevis følge med indenfor.

Plads til besøg

Arkitekt Henrik Nørgaard fra Finn Østergaard Arkitekter A/S fik til opgave at tegne et vedligeholdelsesfrit hus, der ville ældes med ynde. Og så skulle det være rummeligt med tanke på en aktiv familie på landet. For selvom husets 277 kvadratmeter kun bebos af Jens Jørgen og Bodil, fyldes rummene jævnligt af liv og glade børnestemmer, når parrets børn og børnebørn er på besøg. Resultatet er et fuldmuret etplanshus delt op i to sektioner. Den ene udgør husets værelser, mens den anden er dedikeret til stue og køkkenalrum i ét. Store glaspartier fra gulv til loft og ovenvinduer sikrer her et godt lysindfald og giver kig til skyerne.

Udsigt hele vejen rundt

Huset er indrettet med små hyggekroge og opholdspladser rundt omkring. Eksempelvis giver en overdækket gang på 1,20 meter rum til et ekstra spisebord. Mulighederne for at være tæt på naturen – og alligevel i læ – er mange. Udestuen benyttes flittigt om vinteren, og resten af året kan familien vælge at nyde udsigten over marker, eng og å fra den nordøstvendte eller den vestvendte terrasse. Den vestvendte terrasse løber langs hele huset og er inspireret af den amerikanske porch – noget der er med til at give huset karakter.

Et materiale der holder vand

Som det er tilfældet udenfor, er der også højt til loftet inde i huset. Dette, i kombination med et hårdt klinkegulv, vandskurede vægge og åbne rum, nødvendiggør et lyddæmpende materiale i loftet.
Allerede i planlægningsfasen var Bodil sikker på, at Troldtekt ville være det rigtige valg til loftsbeklædningen i deres nye hjem. Hun har gennem sit professionelle virke i landbrugssektoren ofte stiftet bekendtskab med Troldtekt i staldbygninger – ligesom familien selv har haft det i tidligere stalde.
– Jeg har set, at pladerne er funktionelle og pæne, selv efter en gang højtryksrensning. Så jeg var slet ikke nervøs for deres holdbarhed – eller om de kunne tåle at være i et vådrum for den sags skyld, fortæller Bodil.

Rustikt og harmonisk

Efter også at have oplevet akustikpladerne i storrumskontorer var Bodil overbevist om, at Troldtekt både æstetisk og lydmæssigt ville fungere godt i privatboligen:
– Vi har valgt det af flere grunde. Dels for den lyddæmpende og isolerende effekt, og dels fordi det er tilpas rustikt til at matche stilen i huset.
Arkitekt Henrik Nørgaard er enig i denne betragtning.
– I lavloftede huse kan det hurtigt blive for rustikt og for ”tungt” i udtrykket med Troldtekt i loftet. Men med et hus i denne højde er det en helt anden sag. Og i forhold til at opnå en god lyd er det simpelthen nødvendigt at tænke akustikken ind – det ville være gået helt galt, hvis vi bare satte gipsplader op, pointerer Henrik Nørgaard.

Ro og rene linjer

For at skabe en enkel og sammenhængende linje gennem husets mange rum, er der lagt klinkegulve overalt. På samme måde er alle lofter beklædt med Troldtekt plader.
– Udover at være praktisk giver løsningen vores hus en dejlig ro rent visuelt. Og det, at pladerne fortsætter ud under terrasseudhænget, giver virkelig fornemmelsen af, at huset fortsætter ud i naturen, siger Bodil begejstret.
Roen har også i bogstaveligste forstand indtaget hjemmet.
– Jeg har faktisk aldrig oplevet et mere lyddæmpet miljø. Man kan stort set ikke råbe fra den ene ende af huset til den anden, fortæller Bodil.