Et utraditionelt hjem på en anderledes placering

Emelie og Mikals hjem ligger på toppen af et fem meter højt klippefremspring i Göteborg. Huset kombinerer spændende byggeteknik med et bredt udvalg af naturlige, rå materialer, som det har krævet en høj detaljegrad at sammensætte. Iblandt dem er Troldtekt akustiklofter af træ og cement.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i private hjem
Foto: Bara Bild

Byggegrunden i Vestra Frölunda ved Göteborg var reelt et lille bjerg, men i stedet for at sprænge bjergskråningen væk har Emelie og Mikael bygget deres drømmebolig på toppen af stenen – fem meter over nabohusene.

– Det har givet os en fantastisk udsigt fra det store køkken-alrum i stueetagen, og overalt i huset kan vi invitere naturen indenfor gennem store vinduespartier, fordi vi ikke skal bekymre os om indkig fra naboerne. Vi elskede tanken om, at vi kunne bo diskret og tilbagetrukkent fra andre mennesker oppe i højden, siger Emilie Tolinsson.

Selve huset er indrettet med et socialt område til besøgende og en privat første sal, som er forbeholdt familien. Det er ikke fordi parret holder mange fester, men de kan godt lide selskabelighed og har ofte besøg.

– Emelie og Mikael havde selv skitseret en plantegning, og slutresultatet er tæt på skitsen. De ønskede et åbent stueplan med plads til leg og liv, hvor den bærende struktur ikke skulle være synlig, så vi måtte etablere nogle betonvægge, der kunne stabilisere bygningen. På den måde blev beton en del af materialiteten, forklarer Sofie Campanello, Arkitekt SAR/MSA og partner i Fabel arkitektur.

Spændende detaljer og synligt træ

Flere steder i huset får de rå betonvægge lov at stå uberørte. For at bløde det hårde materiale op har arkitekten tilført huset forskellige typer af træ. Mest fremtrædende er en spændende og anderledes brug af krydslamineret træ i store dele af boligen.

– Vi skulle finde materialer, der skabte en hjemlig følelse, og her var træ oplagt. Det meget industrielle look på facaden og betonen inde i huset kunne blødes op af træets varme. Jeg synes, resultatet er blevet et godt miks af rene, rå materialer. Det giver indtryk af et ærligt hjem, siger Sofie Campanello.

– Det kræver en stor detaljegrad at arbejde med ubehandlede materialer. Især i overgangen mellem dem. Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet, for selv om det ikke ser ud af meget, har det krævet ekstrem stor finesse, fortsætter hun.

Smukke detaljer og synligt træ

Det personlige og anderledes hjem er spækket med arkitektoniske detaljer. Her er blandt andet store vinduespartier, som lukker dagslyset ind, skabsplads under trappen, nedsænket badekar og åben til kip over spisepladsen. Loftshøjden gav anledning til en snak om det akustiske miljø i huset.

– Ønsket om Troldtekt lofter opstod blandt andet på grund af loftshøjden ved spisebordet. Emilie var bekymret for lydmiljøet på overetagen, som gerne skulle være et roligt sted, så vi havde brug for et akustikloft. Vi blev i fællesskab enige om, at Troldtekt ville passe godt til både beton og træ. Det er et simpelt og letforståeligt materiale med gode akustiske egenskaber, og derfor er det et oplagt supplement til materialerne i resten af huset, siger Sofie Campanello.

Rart at være hjemme

I hjemmet er der Troldtekt akustiklofter i farven lys natur, hvor der er åbent til kip, og i værelserne på overetagen. Badeværelset i stueplan står med rå betonvægge og et betongulv, der har et nedsænket, indstøbt badekar. Her absorberer sorte Troldtekt akustikplader lyden mellem de hårde overflader og giver en hyggelig atmosfære i rummet. 

– Lydmiljøet i vores hjem er helt fantastik. Troldtekt lofter giver nogle meget harmoniske rum, og jeg kan ikke forestille mig et mere behageligt soveværelse end vores. Når vores lille datter får lov at bestemme, hvad vi skal lave, vil hun allerhelst bare være hjemme. Hun kan løbe rundt og larme, men det er okay i det her hus. Det er blevet lige præcis som det drømmehjem, vi ønskede os, siger Emelie Tolinsson.