Sommerhuset går i ét med den svenske vestkyst

What! arkitektur har tegnet det eksklusive sommerhus Villa Klåva, som er opført i træ, og hvor arkitekturen er tilpasset den omkransende natur.

God akustik og sundt indeklima i hjemmet med akustiklofter fra Troldtekt

Nord for Göteborg i Bohuslän har what! arkitektur tegnet sommerhuset Villa Klåva – et enkelt og stilrent sommerhus, som samtidig er yderst eksklusivt.

Sofie Sierts Gyllving, arkitekt SAR/MSA hos what! arkitektur, fortæller, at tegnestuen havde nogle vigtige benspænd at arbejde efter i designet af sommerhuset: At arkitekturen skulle være tilpasset landskabet omkring, og at havudsigten skulle udnyttes maksimalt.

– Vi ville designe et hus, der var formet efter naturen, og det skulle hellere interagere med frem for at dominere omgivelserne. Derfor følger sommerhusets vinklede bygningskroppe fjeldets naturlige form. Et stort glasareal vender ud mod havudsigten mod vest, og køkken, stue og terrasse bliver ét samlet rum om sommeren, siger hun.

 

Træ ude og inde

Sommerhuset er primært opført i træmaterialer – både inde og ude – og arkitekterne har bestræbt sig på at bruge naturmaterialer i samme farveskala som den omkringliggende, bohuslandske natur.

– Det er meningen, at den grå træbeklædning på husets facade skal spille sammen med klippelandskabet. Sedumtaget forbinder sig med områdets vegetation. Træ er et oplagt valg for os i sommerhusprojekter, da det er smukt, praktisk og holdbart. I dette tilfælde er det også forbundet med områdets traditionelle træhuse, lyder det fra Sofie Sierts Gyllving, som tilføjer:

– Det indvendige træ i konstruktionen, køkkenet og til møblerne er i varmere toner for at give en hyggelig stemning – som kontrast til den barske natur udenfor. Det gælder for eksempel vinduesrammerne i olieret eg og saunaen i cedertræ.

Sofie Sierts Gyllving er særligt tilfreds med, hvordan bygningen udnytter grundens kontraster mellem det golde klippelandskab og vegetationen, mellem vind og læ – og mellem det åbne og beskyttede. Det er alt sammen tænkt ind i arkitekturen. Hun fremhæver også de varierende udsigter, beboerne får, når de bevæger sig gennem bygningen:

– Fra køkkenet kan man se havet, fra soveværelset den grønne eng, og fra badekarret er der en smuk klippevæg indrammet, som nærmest bliver til et maleri.

 

Troldtekt som ekstra designfaktor

Til alle sommerhusets lofter er der valgt Troldtekt akustikplader i designvarianten Troldtekt line, som har langsgående spor fræset i overfladen. Pladerne er i lys natur, som spiller sammen med husets øvrige farvepalet. Da gulvene er i kalksten, er det vigtigt at håndtere akustikken, påpeger Sofie Sierts Gyllving:

– Med Troldtekt kunne vi opnå et behageligt lydmiljø. Dertil passede Troldtekt godt til husets koncept omkring træmaterialer, og varianten Troldtekt line passer godt ind i et byggeri med høje designambitioner. Vi synes, at produktet har en fin balance mellem præcision og naturlighed. At der også er skjulte skruer, giver den sidste stilrene finish.