Villa Octagon

En oktagon er et polygon - en geometrisk figur i planet - med otte hjørner og otte kanter. Villa Octagon er navnet på et lille byhus, opført i 2012-13, der indpasser sig skulpturelt mellem tre historicistiske villaer i øgadekvarteret i Aarhus.

Troldtekt, Villa Octagon
Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

På trods af sin beskedne størrelse er det et hus, der i dén grad er med til at give hele gaden ny vitalitet med sin charmerende fremtoning.

Villa Octagon har sin inspiration i arkitekten Palladios kendte Villa Rotonda fra 1500-tallets Venedig. Villa Rotondas særkende er en korsform med to stærke symmetriakser, som mødes i et rundt centralrum. Villa Octagons centralrum er til forskel en ottekant og akserne er diagonale, sådan at kikkene fra lejlighederne vender mod naboernes haverum. Det sikrer en ”grøn” oplevelse, og man undgår generede kig direkte ind i hinandens boliger.

Dekorative lister bryder fladerne

Interiøret er præget af gode materialer og smukke, rumlige virkninger. Lofterne i køkkenalrum og i selve trapperummet er partielt beklædt med Troldtekt, som passer perfekt til husets atmosfære i øvrigt. Troldtekt pladerne er adskilt med en træliste, som skaber en dekorativ effekt og bryder fladens monotoni.

Arkitekt Kjeld Ghozati siger: ”Anvendelsen af Troldtekt var et oplagt og naturligt valg for at sikre en god akustik, samtidig med at materialet er i fin harmoni med anvendelsen af limtræskonstruktioner i projektet. Det er en god og enkel løsning med en optimal akustisk virkning”.