Moderne hus med smukt lysindfald

I Vordingborg ligger et charmerende hus med store vinduespartier, der inviterer lyset indenfor året rundt. Hjemmet er resultatet af en gennemgribende renovering, som er blevet gennemført med respekt for områdets arkitektoniske stil.

God akustik og sundt indeklima i hjemmet med akustiklofter fra Troldtekt
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Når solen endelig kigger frem i det tidlige forår, skynder de fleste af os ud for at nyde de spæde solstråler, som vi har længtes efter så længe. Sådan forholder det sig ikke for Christian Damgaard og hans hustru. Parret bor sammen med deres to børn i Vordingborg på Sydsjælland tæt på skov og strand. Her har de forvandlet en mørkt 50’er villa til et moderne funkishus med smukt lysindfald året rundt.

– Da vi købte huset, brugte vi over et år på at renovere det. Det var en omfattende proces, og i dag er det stort set kun ydervæggene, der er bevaret, fortæller Christian Damgaard.

Han er tømrer og bygningskonstruktør og har selv tegnet og bygget en stor del af hjemmet. Boligen består af stue og køkkenalrum med udsigt over marker samt en tilbygning, hvor man går ned til den mere private del af huset med værelser. Derudover er der en kælder, som sammenlagt giver familien lidt mere end 200 kvadratmeter at boltre sig på. Hældningen på tagkonstruktionen og de store vinduespartier giver huset et helt specielt lysindfald.

Respekt for det omkringliggende område

Der er generelt tænkt nøje over arkitektur og materialer, så huset passer sammen med det omkringliggende miljø.

– Det er vigtigt for os, at vores hjem er personligt, men at det samtidig passer til vores naboers byggestil. Derfor har vi holdt facaden enkel men alligevel med kant, fortæller Christian Damgaard.

Den pudsede facade er sporadisk beklædt med varmebehandlet fyrretræ, hvilket går igen på den store, sydvendte terrasse, hvor nogle af trinnene kan bruges som siddepladser. Indvendigt dominerer en enkel stil familiens hjem. Mange af de eksisterende vægge blev væltet under renoveringen for at skabe store, lyse rum med højt til loftet. Kun niveauforskellen til tilbygningen og de lyseblå køkkenlåger bryder minimalismen, der kendetegner hjemmet.

Flade overflader kræver god akustik

Allerede tidligt i byggeprocessen valgte parret, at de ville beklæde lofterne med akustikplader fra Troldtekt.

– Et lyst parketgulv uden strukturer kræver, at man tager højde for akustikken. Derfor har vi beklædt lofterne i samtlige rum med Troldtekt. Det giver både rigtig god akustik og et godt indeklima. Derudover er Troldtekt enormt nemt at sætte op og skære til – langt nemmere end gipsplader og filt. Det var vigtigt, da jeg selv skulle gøre det, fortæller Christian Damgaard.