Stutteri i europæisk topklasse

Stutteriet Blue Hors ligger i det åbne landskab lige sydøst for Billund. På lang afstand ser man den imponerende ridehal som en lysende horisontal linje i alt det grønne. De smukke græssende heste på marken er det eneste, som røber, at der her foregår noget helt specielt.

Troldtekt Blue Hors
Foto: Thomas Mølvig, architect

Det store bygningsanlæg strækker sig over 20.000 m2, men indpasser sig alligevel diskret i det flade landskab.

Det oprindelige Blue Hors Dressage blev grundlagt af Kjeld Kirk Kristiansen og Poul Erik Fugmann og indviet i april 1993. Formålet med stutteriet var at højne avlen i Dansk Varmblod ved indkøb af hingste, der repræsenterede toppen af den europæiske dressurhesteavl. Sideløbende med ønsket om at give avlen et løft var formålet også at løfte dansk dressurridning til et højere niveau.

Arkitektonisk perle  

Efter 15 år var tiden løbet fra de eksisterende faciliteter, og bygningerne stod ikke længere mål med ambitionerne om at være en markant aktør i Europa. Derfor samlede man en stærk rådgivergruppe med bl.a. E+N Arkitektur og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører. Det resulterede i et utrolig flot og helstøbt nybyggeri, som stod klar i 2014.

Blue Hors består i dag af en optimeret ridehal, stalde der rummer 180 bokse, en løsdriftsstald med plads til 80 heste og en stor opsvisningshal med bane på 30 x 70 meter og tribune til 1000 mennesker. Dertil kommer konference- og VIP-faciliteter.

Anlægget er en arkitektonisk perle. Der er ikke anvendt dyre materialer, men hovedanslaget og detaljeringen er superb. Man kan sige, at hestene bor smukkere end de fleste danskere, men det er også nogle af Europas mest værdifulde dyr. De har tilmed deres egen wellness afdeling, hvor de passes og plejes efter alle kunstens regler. I dette afsnit er der anvendt Troldtekt i farven lys natur som akustikloft. Dermed får rummet en dejlig kort efterklangstid, som er med til at skabe ro og tryghed omkring det rituelle arbejde med hestene.