Eura sportscenter, Finland

Euras svømme- og sportscenter åbnede i 2013. Byggeriet er designet af arkitekterne Heino & Niirainen med særlig vægt på et farverigt og indbydende interiør. 

Eura svømmehal, Finland
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Den besøgende bydes velkommen af en kakofoni af klare farver, der går igen overalt i bygningen og skaber en varm kontrast til de mørke vinterdage og det råkolde, ofte snedækkede landskab.

Sports- og fritidscentre lider ofte under voldsomme ekkoer fra både tilskuere og sportsudøvere, som reflekteres fra hårde væg- og gulvflader. Her har arkitekterne løst problemet og skabt en behagelig akustik med omfattende brug af Troldtekt plader med ultrafin struktur på lofter og vægge i de primære aktivitetsrum, i gange og gennemgangsområder samt på undersiden af det brede tagudhæng, der giver udvendig overdækning og beskyttelse.

Det mest dramatiske område er svømmehallen, som har et ribbeloft med akustikplader mellem ribberne, der forbinder den multifarvede Troldtekt pladevæg i den ene side af rummet med panoramavinduet i modsatte side. Ribbeloftet og akustikpladerne går igen i indgangspartiet med den dramatiske røde farve og i det blå spiseområde. Stedets bowlingbane har også Troldtekt akustiklofter og farvede Troldtekt akustikplader på væggene.

Det succesfulde projekt er typisk finsk med sin enkelhed, intelligente farveanvendelse og fine detaljer. Arkitekturen passer perfekt ind i området, som i forvejen er kendt for sine mange bygninger designet af Finlands førende arkitekt og designer, Alvar Aalto.