Femkantet terning beklædt med matteret glas

Frederiksbergs første svømmehal er en smuk funkisbygning fra 1934. På grund af kommunens store tilvækst af nye borgere, har presset på faciliteterne dog ofte været for stort. Derfor var det en kærkommen aflastning, da den nye Flintholm Svømmehal blev indviet i 2017.

Troldtekt akustikplader tåler fugt og er derfor meget velegnet som akustikloft og vægbeklædning i f.eks. svømmehaller
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

Den nye svømme- og multihal ligger på Bernhard Bangs Allé, midt mellem metrostationerne Lindevang og Flintholm. Den ligger som en lysende terning i et meget urbant miljø og med en omgivende bypark. Facaderne er beklædt med matteret glas, som ikke blænder naboerne. Enkelte steder er glasset skubbet ind og dermed opstår et spændende - nærmest tilfældigt - mønster, som giver et levende udtryk.

Selve huset virker kompakt, og det skyldes til dels, at den seks etager høje bygning er gravet to etager ned i terrænet. Indgangen ligger i gadeplanet, og her ligger også cafeen med billetsalget. Gennem store glasruder er der fra foyeren udsigt til selve svømmehallen, der helt bogstaveligt ligger under jorden.

Aktiviteter for alle

I foyeren er stemningen afslappet, og man kan nyde en café latte, en sandwich eller en is. I loftet er der sorte Troldtekt akustikplader med fin struktur. De er med til at samle rummet og gøre stemningen mere intim end det ellers er kutyme i idrætshallerne i Danmark.

Selve den store svømmehal er ét stort rum, hvor 25-meter bassinet optager det største areal, mens en kæmpestor snoet vandrutsjebane dominerer den modsatte ende. Atmosfæren er lidt huleagtig, og man fornemmer tydeligt at bassinet er placeret under terræn. Som lydabsorbenter er der Troldtekt i farven lys natur og fin struktur på loftfladerne, og på væggene er der placeret supplerende felter med Troldtekt i farven grå natur på de rå betonelementer. I loftet giver lange gule ventilationskanaler i tekstil et muntert farvepift.

I et tilstødende afsnit ligger familieområdet, hvor der er et morskabsbassin, to vandrutsjebaner og et babybassin. Her ligger også et aflangt bassin, der grænser lige op til et langsgående glasparti. Her vælter dagslyset ind og spiller aktivt med i oplevelsen af rummet. Vand tilføres med jævne mellemrum i fede stråler fra en række blanke udspyere, og bassinet er fristende at hoppe i. Også her er det Troldtekt i farven lys natur, som danner loft og absorberer støjen.

Wellnessområdet er velassorteret og indbydende som de øvrige dele af hallen. I bygningens øvre etager er der dels gymnastiklokaler og dels klublokaler samt kontorer til Hovedstadens Svømmeklub og Hermes Gymnastikforening.