Det store svævende tag

Svømmehallen kickstarter Frederikssund Idrætsby.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i svømmehal
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

Opskriften på en moderne svømmehal anno 2020 er i princippet ret enkel: Man bygger et stort svævende tag uden forstyrrende søjler. Tilføjer en dosis omklædningsrum, nogle kontorlokaler og en masse avanceret teknik. Derefter tager man en million liter vand og hælder dem i fire forskellige bassiner. Når vandet er varmet tilstrækkeligt op, er menuen klar til servering for både elite, motionister og børnefamilier.

Frederikssund Svømmehal ligger i dag i ensom majestæt på en bakketop lidt øst for byen. Bygningen er den første i en række haller, som om få år vil udgøre den nye Idrætsby. Svømmehallens store volumen er bygget ind i terrænet og skyder sig ud af bakken med sine vældige glaspartier og sit svævende tag. De rene stramme linjer og den flade tagprofil er på den måde med til at fremhæve landskabets bløde kurver i Sillebro Ådal.

Inde og ude smelter sammen

Det store hovedrum kan overskues i sin helhed fra balkonen, der knytter sig på foyeren. Der er dels et 25 x 25 meter bassin til bl.a. konkurrencer og dels et varmtvandsbassin tilegnet børn og træning. Derudover et mindre såkaldt modstrømsbassin til teknisk træning og genoptræning. De store glaspartier giver et flot samspil med den omgivende natur, og det skiftende dagslys er en vigtig del af den arkitektoniske oplevelse.

I den store hal er der monteret Troldtekt akustikplader i farven lys natur på vægfladerne. Udover at være støjdæmpende er pladerne med deres konsekvente vandrette linjer og hele formater med til at skabe visuel ro. De sandfarvede flader tilfører også hallen en varm tone, der harmonerer godt med de blå nuancer i bassinerne.

Wellness bassinet er placeret i sit helt eget kontemplative rum. Her kan lyset farve ændres, og der kan opnås unikke stemninger alt efter smag og temperament. Et sort Troldtekt akustikloft med indlagte lysdioder danner en flot stjernehimmel over bassinet, der også har fri udsigt mod nord.

Også i foyeren er der valgt Troldtekt som akustikregulerende materiale. Her er det lofterne, der er beklædt med træbeton i farven lys natur. Der er arbejdet seriøst med bæredygtige løsninger i hele bygningen. Svømmehallen opvarmes i en kombination af luft-vand varmepumpe og naturgas samt solceller. Derudover udnyttes der en meget stor andel af varmegenindvinding, og det kondenserede vand fra ventilationsanlægget opsamles og genanvendes til bl.a. toiletskyld og vanding af de tilstødende fodboldbaner.