Lyden af forandring

Hvis man ikke har besøgt bydelen Gellerup i de seneste 10 år, så er forandringerne til at tage og føle på. Området er totalt forvandlet, og den grandiose arkitektoniske vision fra 1960-erne er opgraderet til en version 2.0 med mennesket i centrum.

Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

En række store boligblokke har måttet lade livet og i stedet er der bl.a. skabt en stor kuperet Bypark, bygget kollegier, lavet iværksætter miljøer og opført et kommunalt kraftcenter - kaldet Blixens - med 1000 arbejdspladser.

Det nye Bibliotek og Samlingshus ligger på Karen Blixens Boulevard og er forbundet med Bevægelseshuset via Verdenspladsen. Dermed er den internationale tone slået an i det nyeste projekt, hvor der er højt til loftet, såvel fysisk som mentalt. Gellerup Sports- og Kulturcampus bliver for alvor hjertet i bydelen, når stedet om et par år suppleres med en ny svømmehal til 250 mio. kr.

Kontraster omkring et torv

Grundlæggende består campus lige nu af tre meget forskellige bygninger omkring en torveplads. Biblioteket og Samlingshuset har træfacader og er et meget åbent og venligt hus, der har tæt kontakt med omverdenen. Man kan udefra se, hvad bygningen indeholder, og det giver rigtig god mening, når man gerne vil lokke nye mennesker indenfor til de mange aktiviteter. Den store samlingssal er et regulært multirum og har som akustikregulering Troldtekt - grå natur - på både loftsflader og vægge.

Bevægelseshuset mod syd er mere introvert i sit udtryk med store blanke facader i aluminium. Dog er der enkelte velplacerede vinduespartier, igennem hvilke man kan skimte de enorme klatrevægge, som er hovedattraktionen for Aarhus Klatreklub. I huset er der også et flot træningslokale for Cirkus Tværs, hvor børn og unge kan gå direkte ind fra gaden og lære akrobatik på højt niveau. Mod øst ligger boldbaner, Byparken og svømmehallen.

I Bevægelseshuset er der implementeret Troldtekt i forskellige farver – blå, røde og grå, som giver rummene identitet og bløder betonvæggene op. I foyeren er der sorte plader på loftet, der spiller fint sammen med de tværgående betondragere og det kunstneriske gulv.

 

"I et samfund, der er så alsidig som Gellerup, er det vigtigt, at den nye campus er et demokratisk sted, der er venligt, uprætentiøs og nemt at bevæge sig igennem, og som opfordrer alle til at interagere med andre fra andre samfundslag."

Citat: Schmidt Hammer Lassen Architects