Odder Svømmehal

Odder svømmehal er blevet renoveret og udvidet med flere bassiner og faciliteter til stor glæde for både borgerne i Odder omegn og stedets drift. Samtidigt er svømmehallen forvandlet til et lyst og åbent anlæg.

Troldtekt Odder Swimming Baths
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Nye svømmefaciliteter for hele familien

Fra at være en lille svømmehal med en enkelt svømmebassin og et lille babybassin, kan stedet nu byde velkommen til 4 bassiner, med hver sin funktion. Det eksisterende 25 meter bassin er fornyet og tilføjet forskellige attraktioner for børn som klatrevæg, rutchebane og vipper. Dette bassin er beliggende centralt i hallen, nær omklædningen og svømmehallens cafeteria og solarium. På hver side af  det ”gamle” bassin er der gennemført en større udvidelse. På den ene side et nyt 25 meter svømmebassin med 2 meters dybde og på den modsatte side et varmtvandsbassin med 1 – 1,6 meters dybde egnet for fx vandgymnastik for gigtpatienter, gravide, rygskadede og mange andre. Bassinet indeholder også massagedyser. Ved siden af ligger et lille babybassin på 0,6 meter og 34 grader varmt vand og 36 grader i luften !

Ekstra besøgende

De mange nye faciliteter og forbedringer af Odder svømmehal har ført til en ekstra stor tilstrømning af brugere. Der er bassiner til alle medlemmer af en børnefamilie, men særligt varmtvandsbassinet er der stor søgning til p.g.a. dets positive virkning på kroppen og mange klubber og foreninger gør brug af netop dette bassin. Svømmehallen har 300.000 gæster om året, hvilket er dobbelt så mange som forventet. Mange sommerhusturister har også fundet vej til svømmehallen, der nyder den store popularitet.

Fornyelsen betød en lys og moderne svømmehal

En af hovedidéerne med udvidelsen, var at få en bedre visuel kontakt fra hallen til de grønne omgivelser. Udvidelsen er sket på begge sider af den eksisterende hal og en oplagt måde at åbne hallen op. Med store vinduespartier i begge ender af hallen, strømmer lyset ind i den ellers lidt mørke hal. Den eksisterende del af hallen er udformet på en måde, så både lys og lyden fra de legende børn forsvinder op i tagformen. De to udvidelser har derimod flade lofter med hvide Troldtekt loftsplader, som reflekterer lyset og vandet og absorberer støj fra de badende gæster. I et så stort sammenhængende rum, med mange forskellige brugere er lyd-oplevelsen også et succeskriterium. Vand, glasflader og teglvægge er hårde overflader, som lyden kun kastes videre af, så én absorberende flade er et minimum, for reducering af støjniveauet. 

En svømmehal stiller på mange måder store krav til materialevalget, idet vandets sammensætning afgiver dampe, der kan tære på fx stropperne til de nedhængte lofter. Tegnestuen Prisme arkitekter A/S, som har tegnet om- og til bygningen, fik i samarbejde med L. Hammerich A/S efterbehandlet skinnesystemet, for at hindre at ophænget ruster og lofter falder ned.

Et sted med atmosfære

En svømmehal med en god akustik og visuel kontakt på tværs af flere bassiner, stiller store krav til arkitekternes planløsning og valget af materialer. Svømmehallens åbenhed betyder, at man også om aftenen kan se lys fra vinduespartierne og dermed fornemme liv i hallen. Den store tilstrømning af gæster vidner om, at det er en velfungerende svømmehal, med en behagelig atmosfære, som det er muligt at nyde sin fritid i.