Skytteforening ruster sig til fremtiden

Skytteforeninger har i dag generelt svært ved at tiltrække de unge, som ofte finder den traditionsrige skydesport både umoderne og uinteressant.

Foto: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

Mange foreninger har forgæves forsøgt at begejstre de unge for skydesporten gennem tiden. Der er dog også flere foreninger, der har haft succes med at støve deres image af og bejle til de unge med nye kreative og modige idéer.

Og det er skytteforeningen SG Gersfeld i den lille by Gersfeld i den tyske delstat Hessen et rigtig godt eksempel på.

Westernby som unikt salgsargument

I midten af 1990'erne var den årlige skyttefest ved at visne helt hen på grund af manglende interesse fra lokalsamfundet. Men så fik medlemmerne en god idé. Da foreningen allerede havde en særlig afdeling for westerngeværer og siden 1980'erne også havde haft et par westernbygninger på området, besluttede de sig for at gå all in på country- og westerntemaet med alt, hvad det medfører af musik, påklædning og lejrbålsromantik.

Det blev hurtigt en stor succes, og SG Gersfeld har videreudviklet konceptet med tiden, så foreningen nu råder over sin helt egen westernby med saloon, cantina (med grillfaciliteter) og cocktailbar. SG Gersfeld har desuden sin helt egen kanon.

I begyndelsen var der mange, der gjorde lidt grin med westernbyen, som imidlertid har udviklet sig til at være foreningens største trækplaster og bedste salgsargument. Især den rustikke saloon, som er bygget og indrettet helt i træ, er blevet lidt af en attraktion for både de lokale og gæsterne på hotellet overfor – og der bliver holdt rigtig mange fødselsdagsfester her.

Masser af plads til træning og konkurrencer

Men skytteforeningen, der har omkring 160 medlemmer mellem 25 og 80 år, har meget andet at byde på. Den har otte stande til geværer og rifler og er godkendt til alle kalibre op til 7.000 joule, altså til alle typer af håndvåben og ammunition, der er godkendt til jagt, sport og militær brug. Derudover har den mere end 15 stande til pistoler og revolvere, som også er godkendt til alle kalibre op til 7.000 joule. Til skydning med luftgeværer og luftpistoler har foreningen desuden en stand med otte baner.

SG Gersfeld bruger ikke kun sine faciliteter til træning, men afholder også en del konkurrencer og mesterskaber, der er åbne for andre foreninger. SG Gersfeld er medlem af Deutscher Schützenbund, den største skydesportsforening i Tyskland med omkring en million medlemmer, og er desuden hjemsted for sportsskytteforeningen Bund Deutscher Sportsschützen, hvor medlemmerne primært skyder med våben af stor kaliber og også afholder konkurrencer på det moderne skydeanlæg.

Siden midten af 1990'erne har man hos SG Gersfeld kunnet skyde med storkaliberrifler, der bruges i forbindelse med westernskydning. Det drejer sig om de imponerende Winchester-våben, som mange især kender fra westernfilm. Skydning med disse våben er en officiel disciplin i både Deutscher Schützenbund og Bund Deutscher Sportsschützen. Skytterne i SG Gersfeld træner også med såkaldte ordonnansvåben. Det er historiske geværer, der blev brugt i militæret indtil 1963.

Moderne skydebane med rikochetteringssikre lofts- og vægbeklædninger

Skydeanlægget, som er designet i overensstemmelse med alle relevante tyske retningslinjer, har gennemgået en omfattende renovering, så det fremstår topmoderne. Det er bl.a. blevet udstyret med et 1.500 m2 stort solcelleanlæg på det nye tag.

Renoveringsarbejdet, som omfatter et nyt ventilationssystem, nye lofts-, væg- og gulvbeklædninger, nyt kuglefang, montering af trækanlæg, nye trækonstruktioner, nye døre, maling, elektricitet m.m., har strakt sig over flere år og er for størstedelens vedkommende blevet udført af foreningens medlemmer, som har brugt ca. 5.000 mandetimer på det.

Ved banerne til gevær- og riffelskydning er trækanlægget til skydeskiverne blevet integreret i loftet. Samtidig er der blevet installeret ti anlæg til skydeskivefremføring til korte våben, så standen nu kan bruges til skydning med både lange og korte våben.

Særligt vigtige er de rikochetteringssikre plader, som gulve, vægge og lofter er beklædt med. Her har man bl.a. brugt akustikplader fra Troldtekt. Ikke alene isolerer de lyden optimalt og holder på varmen i anlæggene, men de reflekterer også lyset ensartet og bremser projektilerne, så de ikke udgør en fare for skytterne.

En anden fordel ved pladerne er, at de er nemme at montere og udskifte, hvis de bliver ødelagt i forbindelse med skydningen. Sidst, men ikke mindst, opfylder de de højeste brandsikringskrav og er lavet af certificeret træ, et rent naturmateriale, og cement fra danske råstofkilder. I januar 2021 blev standanlægget godkendt af de tyske myndigheder.

Sikkert kuglefang opfylder de strengeste krav

Det gamle sandkuglefang blev fjernet på alle stande og erstattet af et kuglefang med stållameller. På et skydeanlæg er det af afgørende betydning, at projektilerne opfanges, så ingen bliver ramt af dem, når de rikochetterer.

Det kan man bl.a. bruge sand til, men det støv, der opstår i forbindelse med det, er skadeligt for lungerne. Derfor har SG Gersfeld valgt at bruge kuglefang med stållameller. For at holde på det støv, som frigives fra blyet, når projektilerne brister, hænger der seks millimeter tykke gummimåtter foran lamellerne. Her sørger gummiet for, at skudhullerne lukkes efter gennemtrængning, så der ikke slipper blystøv ud i lokalerne. Blyresterne, som skal fjernes i overensstemmelse med en række strenge beskyttelsesforanstaltninger, kan derefter sælges som råmateriale. Det samme gælder for patronhylstrene, som for størstedelens vedkommende er lavet af messing.