En hal med et helt særligt blikfang

Byen Engen i Baden-Württemberg har fået en moderne sportshal, som både indvendigt og udvendigt sætter sport og bevægelse i centrum. I den forbindelse er der taget både rumakustiske og designmæssige hensyn.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i sportshal

Beboerne i Engen i kommunen Konstanz i Baden-Württemberg kan glæde sig over en imponerende nybygning på 22 x 44 meter på Jahnstraße, der huser en dobbelt sportshal. Arealet på 1.600 kvadratmeter giver masser af plads og gode muligheder for lokale foreninger og skoleidræt. Det moderne nybyggeri ligger lige op ad vejen og i passende afstand til kirkegård og boliger og råder over rigelige parkeringsmuligheder, der nås via en tilkørselsvej, der er etableret til formålet.

 

Imponerende facade

Udefra imponerer den uopdelte hal med sin dynamiske massive, konstruktion med en nordside helt i glas, der blødes op af forskellige geometriske strukturer i form af gitterlignende,  skråtplacerede støtteelementer og stolper, som er delvist bevokset. Efter idé fra byplanlæggeren Matthias Distler pryder to store, tredimensionelle afbildninger af sportsfolk desuden sidefacaderne på den nye bygning, hvilket giver dem et særligt blikfang. De kunstnerisk imponerende og oplyste sportsfigurer, der er designet af Mansa Sabaghian, symboliserer dynamik og bevægelse og danner en smuk kontrast til den rolige sidefacade.

 

Farverige detaljer på akustikloftet

Det indvendige af hallen, der takket være facaden i glas er gennemstrømmet af lys, indeholder teknik og udstyr og handicapvenlige omklædningsrum med badefaciliteter fordelt på i alt to niveauer, der er rummeligt designet. Fra galleriet har gæsterne frit udsyn over banen. I forbindelse med planlægningen blev der bevidst udeladt en stor tribune, da der befinder sig en anden stor sportshal kun 300 meter borte.

For at give lærere og elever optimale betingelser hvad angår akustik og muligheden for at forstå,

hvad der bliver sagt, også når hallen er fuld, blev der installeret Troldtekt akustiklofter. Materialets gode absorptionsegenskaber gjorde det muligt at opnå den krævede efterklangstid i sportshaller på trods af den enorme loftshøjde og de lydmæssigt hårde vægoverflader. På loftet, der overvejende er monteret med hvide akustikplader, er der enkelte farvede plader, der sætter kulør på rummet.