Ny svømmehal: Et sundt liv i sunde omgivelser

I Linköping har byens borgere fået et nyt svømmestadion med både fitness og spa. Projektet er tegnet af Winell & Jern arkitekter og er Miljöbyggnad sølv-certificeret. Flere varianter af Troldtekt akustikløsninger indgår i designet.

Troldtekt akustikplader tåler fugt og er derfor meget velegnet som akustikloft og vægbeklædning i f.eks. svømmehaller

At dyrke motion i Linköping er blevet meget sjovere. I 2019 besluttede kommunen, at det var tid til en ny og moderne svømmehal, som samler alle væsentlige faciliteter ét sted – forskellige slags svømmebassiner, fitnessområde, spaområde, cafeer og gode omklædningsforhold.

Prisen lød på 820 millioner SEK, og i foråret 2023 blev det færdigbyggede Tinnerbäcksbadet indviet.

Det samlede areal er på cirka 22.000 kvadratmeter fordelt over fire etager, og der er plads til over 3.000 besøgende samtidig. Selskabet Medley er ansvarlig for driften af svømmehallen.

Det nye Tinnerbäcksbadet er tegnet af Winell & Jern arkitekter og er Miljöbyggnad sølv-certificeret.

Svømmehal med alt

Svømmehallen indeholder et 50-meter bassin med ti baner og tribune til konkurrencer og mesterskaber, et 25-meter bassin, udspringsbassin og et familiebassin med blandt andet bølgebassin, tre vandrutsjebaner og et bassin til de helt små børn. Derudover er der et undervisningsbassin samt rehabiliteringsbassin med justerbar bund.

På førstesalen ligger et fitnesscenter samt træningsfaciliteter på cirka 1.000 kvadratmeter, og på de øverste etager ligger et afslapningsområde med spa, forskellige saunaer og udgang til udendørs terrasser.

Fra kælderniveau er der udgang til den udendørs pool.

Lyst og med god akustik

Udefra træder Tinnerbäcksbadets arkitektur tydeligt i karakter med sin form og størrelse. Bygningens store glaspartier opløser skellet mellem ude og inde, og naturen omkring bliver trukket indenfor.

Indendørs er der valgt en enkel materialepalet med beton og fliser i lyse og beige toner, som spiller sammen med træpaneler, Troldtekt træbetonlofter og grønne planter.

Troldtekt akustikplader i lys natur indgår i bygningens design på flere måder. Både som det klassiske akustikloft, i en variant monteret i et Troldtekt T-skinnesystem og som nedhængte flåder mellem de fremtrædende trækonstruktioner i svømmehallen.

Løsningerne sikrer god akustik i miljøer, hvor lydniveauet hurtigt kan nå et ubehageligt niveau.

Samtidig er Troldtekt et særdeles velegnet materiale til vådrum som svømmehaller og omklædningsrum, da akustikpladerne tåler en fugtbelastning på op til 98 procent (+/- 2 procent) i kombination med høje temperaturer på op til mindst 40 grader.

Læs mere om Troldtekt i svømmehaller og våde rum