Tryg og helende arkitektur

Psykiatrisk Center København samles på Bispebjerg, hvor de fysiske rammer er bragt i fokus som en del af behandlingen.

Første etape er taget i brug, mens man forventer, at hele den nye afdeling for psykiatri på Bispebjerg står færdigt i 2025. Byggeriet er tegnet i samarbejde mellem PLH arkitekter og Friis & Moltke arkitekter, hvor man har arbejdet med at imødekomme den menneskelige skala, smukke materialer og gode lydforhold.

Hvert afsnit er organiseret med eneværelser omkring et gårdrum. Derudover er der forskellige aktivitetsrum, fællesrum og behandlerrum. Hvert værelse har en stor karnap, som patienten kan tage ophold i. Karnappen og en niche med skrivebord og tv er klædt i finér, der giver varme og venlighed til rummet. Samme virkning har Troldtekt lofterne på værelset, som både sikrer en god akustik og en materialitet, der beriger rummet.


En gestus om transparens

Generelt har man på alle niveauer arbejdet med akustik, farver og lysforhold, som alt sammen er med til skabe nogle helende rammer, der giver tryghed og trivsel. Troldtekt er et gennemgående materiale i værelserne, aktivitetsrum og gangzoner omkring ankomstfoyeren, der er et smukt og indbydende atrium i to etager. Tidligere i processen med opførelsen af Ny Psykiatri Bispebjerg, har man arbejdet med en mockup af et værelse, hvor særligt lyd og dagslys blev undersøgt som parametre for en helende arkitektur.

Også bygningernes ydre materialevalg med teglsten og eloxerede aluminiumsplader er i smuk samklang med de indre overflader. De store vinduespartier og de genkendelige karnapper i facaden er væsentlige elementer, der signalerer åbenhed og giver en genkendelighed mellem inde og ude.