Med naturen i centrum

Kræftens Bekæmpelses logo står ved indkørslen med sin velkendte røde farve, og bygningens blågrønne farve i baggrunden symboliserer med sin komplementære farve, at huset også er en kontrast til hospitalet ved siden af.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

I Aarhus er hospitalet nu samlet i Skejby, herunder kræftbehandlingen, og Kræftrådgivningen er derfor flyttet med til en nyopført bygning. Arkitekt Claus Pryds har ladet sig inspirere af den landskabelige placering og bygningen er derfor en længegård i træ med sinuspladetage i aluminium.

Fra vindfanget åbner huset sig op, og som gæst præsenteres man for naturen udenfor, og i horisonten ser man ældre landbrugsbygninger. Lofterne går til kip og kombineret med flere ovenlys opstår der nogle fantastiske rumligheder. Horisonten er taget med indenfor og er markeret med en liste over væggenes breddebeklædning, hvorved vægfladerne og de livlige loftsformer adskilles.

Harmoniske rum og materialer                                    

Hos Kræftrådgivningen kan man som kræftramt komme ind og få en samtale med en professionel rådgiver, eller man kan tage ophold og nyde huset og omgivelserne sammen med en kop kaffe. Samtidigt har huset en stribe tilbud som samtalegrupper og netværk, træning som f.eks. yoga og ikke mindst socialt samvær.

De mange funktioner, som også tæller medarbejdernes faciliteter, er fordelt i længerne med det store vue til landskabet som et samlende element. Farver og materialer er meget konsekvent anvendt og skaber en ro og hjemlighed. Troldtekt natur er anvendt på alle lofter og på alle vægflader over dørhøjde, hvorved akustikken fungerer optimalt for et hus, hvor nærvær og tryghed er vigtigt. Lofterne udgør et skulpturelt element i huset og giver en foranderlighed til rummet afhængigt af dagslyset. Troldtekt med ret kant giver sammenhængende, rolige lofter, der flytter fokus til landskabet udenfor.