Trygge rammer for voksne med hjerneskade og psykisk lidelse

På Lundebo modtages man af en stor muret portal, som samtidig giver ly for regnen og skygge for solen. I loftet af portalen er der monteret Troldtekt akustikplader i farven lys natur, der fortsætter ind i foyeren, og dermed er stemningen til resten af byggeriet slået an. Det er arkitektur for mennesker, og materialerne er valgt med omhu og med henblik på at understøtte ideen om et trygt og venligt miljø for borgere med særlige behov for omsorg.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i sundhedsbyggeri
Foto: Thomas Mølvig

Beboerne er typisk såkaldt sen-hjerneskadede, og Lundebo’s tilbud henvender sig også til personer med sindslidelser og særlige former for demens. Der er tilknyttet ca. 170 medarbejdere i alt inden for de relevante faggrupper, der bl.a. arbejder med rehabilitering, træning og rådgivning.

Hverdagen skal være meningsfuld og derfor arbejder nogle af beboerne ude i byen på beskyttet værksted eller på selve Lundebo. Ofte bor man i flere år på institutionen, og der er lagt stor vægt på at gøre stedet så hjemligt som muligt.

Boliger med egen indgang og terrasse

De 59 nye boliger med servicearealer afløser det eksisterende bofællesskab, som var blevet utidssvarende. Byggeriet inklusive nedrivning er udført etapevis, og det var en logistisk udfordring at få dagligdagen til at fungere tilfredsstillende i byggeperioden. De fire nye boliggrupper kaldes henholdsvis Birkegården, Rønnegården, Bøgegården og Lærkegården. Disse mindre enheder er igen opdelt i to samværsgrupper, for de beboere, der bor tættest på hinanden.

Lejlighederne er på 75 m2 fordelt på to værelser, eget bad og toilet, samt bryggers med god plads til elscooter m.m. En fleksibel ruminddeling gør det desuden muligt at ændre størrelsen på soveværelset og dermed sikre adgang til f.eks. kørestol, og tilpasse lejligheden til den enkelte beboer. Alle boligerne har egen indgang samt en lille hyggelig have med terrasse.

Servicearealerne og fællesrum er lyse, venlige og der er god plads til kørestole overalt. Limtræsdragere og træsøjler er sammen med Troldtekt akustikplader med til at give ”varme” til rummene.