Bæredygtigt fra gulv til loft

Sundhedshus Sæby er opført ud fra høje krav til bæredygtighed og ressourceforbrug i byggeriet med fokus på energieffektivitet, miljø og fleksibilitet.

Health Center, Sæbygaardsvej, Sæby
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Region Nordjylland, Frederikshavn Kommune og PLO-Nordjylland har arbejdet sammen om etableringen af Sundhedshuset i Sæby, der strækker sig over to etager med et samlet areal på 3.200 m2. Sundhedshuset er opført af HP Byg A/S og certificeret til DGNB sølv. Huset er et af de første DGNB-certificerede byggerier i Danmark, og DNGB-principperne har været en del af planlægningsprocessen fra start til slut.

Den ene fløj er indrettet til praktiserende læger, mens den anden fløj optages af kommunens sundhed- og træningscenter med genoptræning, rehabiliteringshold, forebyggelse og sundhedsfremmende tilbud som fx rygestopkurser, sygeplejeklinik og meget mere.

Træningsfaciliteterne er helt i top med lokaler til både holdtræning og træningsmaskiner. Rummene har store glaspartier til et grønt område og mulighed for at åbne døre til frisk luft og udendørs træning. Lofterne er beklædt med hvidmalede Troldtekt akustikplader med fin struktur, der udover at bidrage med unikke lydabsorberende egenskaber gavner ”regnskabet” for DGNB certificeringen.

Søren Gravesen fra HP Byg A/S fortæller, at det er en spændende udfordring at bygge efter bæredygtigheds-kravene i DGNB certificeringen og ser frem til, at flere firmaer kan certificere deres produkter efter pointsystemet. På facaden er der i øvrigt genbrugte mursten (Gamle Mursten), der også bidrager positivt til et bæredygtigt hus.

Den tyske bæredygtighedscertifiering DGNB har fungeret siden 2012 i en tilpasset dansk version. Troldtekt er et materiale der bidrager med points til mange af certificeringens krav. Fx giver materialet point på: totaløkonomi, akustisk indeklima, livscyklusvurdering og FSC certificeret træ.

>> Læs om Troldtekt og DGNB her