Atuarfik Hans Lynge Skole

Skolen spiller en vigtig rolle i den nye bydel Qinngorput ved Nuuk. Den formår på en gang at indpasse sig i det krævende klima og være et pejlemærke og samlingssted for området.

Troldtekt Atuarfik
Foto: KHR Architects A/S and BASCON A/S

Et iøjnefaldende skolebyggeri møder én i den nyetablerede bydel, hvor skolen endnu står som et solitært element i landskabet. Smukt toner den ud af landskabets store linjer og træder samtidig frem fra det bagvedliggende klippefremspring. Arkitektonisk fanger bygningen landskabets skala med det høje indgangsparti, mens vinduesbånd med farvede indslag nærmer sig den menneskelige skala. Indenfor åbner skolen sig op og har nogle spændende rumforløb, der gradueres i åbenhed og udsyn. En af bygningens mange styrke er valget af få materialer og en begrænset farveskala. Beton, limtræ og Troldtekt er de gennemgående materialer, der på hver sin måde bidrager til en venlighed og høj grad af stoflighed.

Barske udfordringer

KHR arkitekter A/S har tegnet den nye skole, men har en del erfaringer fra andre grønlandske byggeprojekter, fx Grønlands Naturinstitut og Universitetsparken i Nuuk, der også er placeret i det åbne landskab. Atuarfik  Hans Lynge Skole, der var færdigbygget i 2011 er et fint eksempel på hvordan de ydre omstændigheder former bygningen. KHR har tegnet skolen, så de fremherskende vinde fejer henover taget og så sne og smeltevand bevæger sig væk fra huset. Skolen har også store udhæng, der beskytter bygningen. Trods det krævende klima er det flot lykkedes at give bygningen en pondus som bydelens centrum. Udover undervisning af byens børn fungerer bygningerne også som kulturhus og meget mere. Her mødes kulturen med den allestedsnærværende natur.

Venlige overflader

Erfaringerne fra KHR's tidligere byggerier på Grønland viste, at træ brædder i gran fungerer rigtig godt og patinerer flot i det kolde klima. Skolen er derfor iklædt træ brædder, mens vinduer også er i naturtræ. Limtræ er brugt til konstruktionerne i kombination med beton, der overvejende er støbt på stedet og eksponeret indendøre. Troldtekt er loftsmateriale på hele skolen. Troldtekt's gode akustiske egenskaber giver rum med en behagelig efterklangstid i både undervisningsrum, idrætssalen og gangzonerne, hvor dobbelthøje rum udfordrer fladernes lydabsorbstion. En flot bearbejdning af lofterne, særligt omkring de åbne voids, vidner om arkitektfirmaets sans for detaljerne. De bløde og venlige overflader understreges ved præcision og brugen af farver, både indvendigt og udvendigt. De klare, røde nuancer er fundet i bær i det vilde landskab. Gulvene er enten flydebeton eller højkantsparket i asketræ med gulvvarme. Der er lagt meget vægt på et godt indeklima, hvilket også stemmer overens med valget af naturlige materialer. Troldtekt er fx indeklimamærket og udmærker sig også ved delvist af bestå af det 100% rene naturmateriale træ.

Flere lokale forhold

Én ting er det grønlandske klima og byggemæssige udfordringer, en andet betydeligt parameter for programmeringen af skolen har været den grønlandske pædagogik, som KHR har taget alvorligt i processen. KHR har meget erfaring i undervisningsbyggeri og her illustreres klart deres evner for at skabe en balance mellem undervisningssituationen og det store rumlige flow. Særligt fællesarealerne og åbenheden spiller en stor rolle for de pædagogiske principper, hvor nicher og ophold giver plads til at trække sig tilbage. De indvendige vinduer giver en tryg fornemmelse af nærhed og er endnu et af skolens venlige kendetegn.

Atuarfik Hans Lynge Skole har en fantastisk dynamik i sit formsprog, både ude og inde. Oplevelsen af kontinuerlighed og sammenhæng er stærk og kontrasterne med de røde elementer og andre fine detaljer giver skolen en arkitektonisk rigdom.