Fra gammel gymnastiksal til Bagedyst-bageskole

Jesper Søvndal, som deltog i DR-programmet den Store Bagedyst i 2017, har købt en gammel skole i Odder sammen med sin kæreste, der er blogger. Her har gymnastiksalen gennemgået en renovering for at huse hans nye projekt: En bageskole til de bage- og kageglade.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skolearkitektur
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Mange husker måske Jesper Søvndal som en af deltagerne i den Store Bagedyst i 2017. Siden da har han ønsket at forene sin bageglæde med en drøm om at undervise – og hvorfor ikke kombinere det i et huskøb? Sammen med sin kæreste Johanne Mygind, og hendes datter Augusta, valgte den lille familie en gammel skole i Odder som deres nye hjem. Johanne Mygind er af mange kendt som bloggeren ’Nutidens Mor’.

– Selve bygningen gav os de muligheder, vi søgte. Vi kan sætte vores eget præg, samtidig med at det i sig selv har en historie. Jeg synes, det er ret fint, at det førhen har været en skole, og at det nu bliver en skole igen i form af en bageskole. Det fuldender ligesom cirklen, lyder det fra Jesper Søvndal.

Bageskolen henvender sig til børn, voksne og virksomheder, som alle kan lære eller blive bedre til at bage – uanset niveau.

Et rum for de kreative

Da der tidligere har boet familier i den gamle skolebygning, behøvede parret ikke starte helt fra bunden med at omdanne stedet til en familiebolig. De bor i den fløj, som har været lærerbolig.

Da gymnastiksalen skulle forvandles til bageskole, har parret i indretningen arbejdet med farver og leg. For eksempel i forhold til belysning, hvor rispapirlamper i forskellige størrelser skaber dynamik i rummet, og en reol på væggen, som er fyldt med krymmel og glimmer til at pryde fremtidige mesterværker.

– Det skal være et rum, hvor man har lyst til at gå i gang med at være kreativ. Man skal ikke være i tvivl, når man kommer ind. Det handler om kage og leg med kage. Derefter kan man opdage gymnastiksalens historie.

Af samme grund har de oprindelige tove fra gymnastiksalen fået lov til at blive hængende.

Mere plads i vente

At forvandle den gamle gymnastiksal til bageskole har dog alligevel krævet en større renovering:

– Gymnastiksalen trængte til en kærlig hånd og har blandt andet fået nye vinduer og gulve. Og så skulle der jo installeres køkken og ovne. Jeg synes, at slutresultatet er blevet enormt flot, for det balancerer mellem, at man godt kan se, at det har været en gymnastiksal, men nu med de elementer, som danner rammerne for en bageskole.

Gulvet er dog en midlertidig løsning, for renoveringsarbejdet er ikke helt overstået:

– Bageskolen skal udvides, for bag den ene væg er der et rum i samme størrelse, så skolen kan blive dobbelt så stor.

Kage kræver koncentration

En klassisk gymnastiksal er forbundet med høje lyde, og med 4,5 meter til loftet kan akustikken blive en udfordring – især når man skal koncentrere sig om at temperere chokolade eller dekorere en kage.

– Vi valgte Troldtekt akustiklofter til rummet, fordi vi gerne ville kontrollere lyden. Rummet har ikke særlig gode akustiske egenskaber, og derfor ville vi gerne have lyden absorberet, så man kan arbejde og koncentrere sig, siger han og fortsætter:

– Mit forbehold var nok, at akustikplader kan blive meget institutionsagtige, for det er jeg vokset op med. Men efter jeg talte med Troldtekt og hørte om de mange muligheder for opsætning, skiftede jeg mening. Pladerne er hvide og ikke opsat i forbandt. Det giver en kæmpe forskel i akustikken og ser tilmed flot ud.

Jesper Søvndals bageskole har til en begyndelse plads til 6-10 personer ad gangen, når der også skal tages corona-forbehold. Når muren væltes til det tilstødende lokale, bliver der plads til 20-25 personer ad gangen på et kursus.