En levende skole

Brønshøj Skole er udvidet med ny indskoling og faglokaler i en flot tilbygning, der med respekt for den gamle bygning skaber en arkitektonisk helhed med fokus på bæredygtighed.

Troldtekt Broenshoej School
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De traditionelle skolebygninger i røde tegl har fået et moderne modsvar i den nye tilbygning til Brønshøj Skole. Formsproget er anderledes organisk med rundede hjørner og en landskabelig bearbejdning af terrænet. Cortenstål fungerer som det samlende materiale, der snor sig omkring bygningerne og patinerer gradvist som de røde teglfacader. Den nye bygning er delvist sænket i terrænet, hvilket har sikret dagslys til den gamle skole og en god sammenhæng i forhold til faglokaler og fællesarealer.

Moderne organisering af rum

Musik, madkundskab og naturfag ligger ud til de fire gårdhaver, hvorfra der er adgang til legepladsen på taget. Indskolingen er fordelt over to etager i to bygningsdele, mens idræt og multisalen udgør de to andre bygningsdele. I de mellemliggende gangzoner er der god plads til gruppearbejde, fordybelse og fx udstillinger. Indskolingens klasselokaler er fordelt omkring et rummeligt garderobeområde og en central trappe mellem etagerne. Her er ligeledes plads til samlinger eller gruppearbejde. Garderoberum og bænke i træ matcher skolens øvrige materialeholdning. Tegnestuen Vandkunsten har arbejdet meget bevidst med valget af materialer med henblik på at opføre en skole, der patinerer smukt og er med til at skabe et behageligt miljø. Samtidigt betyder valget af materialer, at der ikke skal bruges unødige ressourcer til vedligeholdelse.

Foranderlige flader

Indvendigt er væggene i beton eller krydsfinér. Begge dele er robuste og stoflige materialer, der kan klare et hårdt slid og patinerer langsomt. Troldtekt akustikplader er valgt til alle lofter, idet de bidrager med unikke akustiskregulerende egenskaber. Herudover matcher Troldtekt-pladerne de øvrige overflader og ændrer ikke karakter med tiden. Gulvene i klasselokalerne er stavparket, hvilket har en længere holdbarhed og dermed mindre vedligehold end fx linoleum.

Valget af materialer på Brønshøj skole er bemærkelsesværdigt. Dels er de kendetegnet ved, at de er bæredygtige i et langsigtet perspektiv, giver et godt indeklima og ikke skal vedligeholdes. Dertil kommer, at skolen fremstår helt anderledes levende og æstetisk med de stoflige, ærlige materialer, der giver skolen sin egen, stærke identitet.