Nybygget bygd-skole i naturens egne materialer

I Flesberg vest for Oslo har eleverne fået en helt ny, moderne skole. Flesberg Skole er bygget i krydsfeltet mellem innovative og miljøvenlige løsninger, hvor træmaterialer er det centrale element i bygd-skolen i skoven.

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på norsk skole tegnet af SPINN Arkitekter
Foto: SPINN Arkitekter

Omkranset af tæt skov ligger den nyopførte Flesberg Skole, som med sit træbeklædte ydre nærmest er en naturlig fortsættelse af naturen omkring.

I 2019 stod byggeriet af Flesberg Skole færdigt, og de 450 elever på 1. til 10. klassetrin kunne tage hul på skoledagene i et topmoderne læringsmiljø, der kan mere end på de fleste skoler. Flesberg Skole var blandt de nominerede til prisen som Årets norske skolebyggeri 2020, som event- og konferencefirmaet Nohrcon står bag.

Innovativ og miljøvenlig

Flesberg Skole er bygget i massivt træ og fordeler sig ud på 8.500 kvadratmeter, hvilket er inklusive både en sportshal og en svømmehal. SPINN Arkitekter har tegnet skolen med Flesberg Kommune som opdragsgiver.

Fra begyndelsen har det været målet at skabe et skolemiljø, som med innovative og miljøvenlige løsninger ville sætte helt nye standarder for skolebyggeri. På hele skolen er der benyttet Troldtekt akustiklofter for at sikre en god akustik.

– Vi har fokuseret på at bruge materialer med vægt på især træ. Så derfor passede Troldtekt godt ind i vores sammensætning af materialer til Flesberg Skole, siger arkitekt og projektleder Kristine Palmgren fra SPINN Arkitekter.

Hun tilføjer, at der i lokalerne til de tekniske fag var behov for adgang til loftet, og at Troldtekt pladerne derfor er monteret som et nedhængt, demonterbart loftssystem.

Et naturligt centrum

Skolen består af fire afdelinger med store glaspartier. I to af afdelingerne er der arealer i forskellige trin, mens svømmehal og idrætshal har plads i hver sin afdeling.

I midten af de fire afdelinger ligger centralrummet, som er skolens hjerte. Det fungerer både som hovedtrappe, bibliotek, spillekrog, informationstavle og fælles spisesal. Derudover bliver rummet også brugt i forbindelse med de lokale kultur- og idrætstilbud.

Som led i en bæredygtighedssatsning bliver overskudsvarme fra svømmebassinet genanvendt, og udluftning sker via hybridventilation.