Four Dwellings Skole

Troldtekt Four Dwellings Primary School
Foto: Alex de Rijke and dRMM Architects

Grundskolen Four Dwellings i Birmingham er designet af arkitektfirmaet dRMM og blev opført som en hårdt tiltrængt erstatningsskole under den britiske regerings program Building Schools for the Future. Skolen er opført i forskellige materialer, der ikke blot fremhæver bygningskonstruktionen i præfabrikeret konstruktionstræ, men også indgår i et æstetisk samspil, som skaber behagelige og effektive undervisnings- og læringsrammer for både lærere og elever.

Som eksempel kan nævnes den omfattende brug af Troldtekt loftplader i læseområderne og biblioteket, hvor behovet for fred og ro og rare omgivelser er særligt stort, samt i alle klasseværelserne. Pladerne går også igen i skolens legeområder og sportshal, hvor støjniveauet typisk kan være meget højt. Loftpladerne blev valgt på grund af deres mange fordelagtige egenskaber, herunder høj lydabsorption, stor holdbarhed, naturlig åndbarhed og lave levetidsomkostninger.

Den ellipseformede skolebygning i tre plan er et fremragende eksempel på, hvordan arkitekter har valgt at udforske nye muligheder med præfabrikeret konstruktionstræ.

Skolen har et gennemgående design med fokus på en typisk skoledag og fortsætter elevernes læring i uformelle zoner både indendørs og udendørs. Parvise klasseværelser omgiver et centralt område oplyst af dagslys og danner et ellipseformet layout med klynger på fire klasseværelser adskilt af et fritidsområde med møbler og reoler. Hver klynge har sin egen særlige udformning, som udvider læringen uden for klasseværelset. Elevernes læring fortsætter uden for klasseværelset gennem gruppeaktiviteter og individuelle aktiviteter i et friplansområde mellem klasseværelserne og det centrale område, og også udendørs gennem landskabs- og projektbaseret arbejde.

Anvendelsen af Troldtekt plader i dette projekt er typisk for pladernes fordele i mange andre europæiske skoler, fritidscentre og svømmehaller, hvor støj kan være et problem. Pladerne har vist sig at give en af de allerbedste akustikløsninger.