Et chokoladebrunt mesterbyggeri

Uddannelsescenteret Frastanz-Hofen i det vestlige Østrig, som italienske Pedevilla Architects står bag, samler flere institutioner under ét tag og er et fantastisk eksempel på et moderne byggeri, der indtænker bæredygtighed.

Foto: Gustav Willeit, La Villa in Badia, Italy

Den nye bygning til knap 20 millioner euro i byen Frastanz er med sin fuldstændigt chokoladebrune facade og baldakiner, vinduer, markiser og forplads i samme farve en ægte arkitektonisk perle. Hensigten med farven, som også er at finde på flere vægge inde i bygningen, er at skabe en atmosfære, der leder tankerne hen på jord og mineraler. Bygningen modtog i 2021 den østrigske stats pris for arkitektur og bæredygtighed, "Architektur und Nachhaltigkeit", og er et fantastisk eksempel på bæredygtigt byggeri og på en vellykket realisering af et innovativt pædagogisk koncept.

Kommunikative læringslandskaber

Folkeskolen Hofen i Frastanz blev bygget i 1950'erne, men havde længe ikke kunnet opfylde kravene til moderne pædagogik og blev derfor ombygget første gang allerede i 2011. På grundlag af et koncept udviklet af lærere og pædagoger i fællesskab er der med den nye bygning nu etableret en enestående samlingsplads for børn i vuggestue, børnehave og skole.

Den passer med sine fire fløje godt sammen med den eksisterende bygning og rummer klasseværelser, pasnings- og arbejdslokaler samt flere musiklokaler. Der er indrettet individuelle læringsklynger omkring centrale fællesområder, som giver mulighed for at kommunikere på tværs af de forskellige institutioner.

Lyst træ som naturligt designelement

I det veloplyste indre sørger naturlige materialer som lys gran, fyr og ahorn på gulve, lofter og vægge for en behagelig og varm atmosfære. Det lyse træ går også igen i de meget store vinduesrammer samt i trapper og møbler, som dermed danner en effektiv kontrast til de hvide og chokoladebrune kalkpudsede vægge. Brugen af træ som afgrænsning mellem vægge og lofter understreger desuden den nye bygnings karakteristiske gavlform i rummene. De lyse Troldtekt akustikplader med integrerede belysningselementer indrammes af træet og afrunder dermed flot det overordnede designkoncept.