Organisk skole med konstraster

Ankomsten til skolen er via en gangbro og allerede her forstår man, at det ikke er en standard skole. Her er virkelig tænkt over udformningen af alt fra skolens beliggenhed til den mindste detalje. En daglig fryd for elever og lærere på skolen.

Troldtekt, Fredensborg Skole
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Rubow Arkitekter har fra projektets start været begejstret for den naturskønne beliggenhed ved Vilhelmsro og har i skolens udformning haft stort respekt for landskabet og samtidigt ladet sig inspirere til at bygge en skole, hvor landskabet tillades at komme tæt på bygningerne. Fredensborg Skole er struktureret i forbundne huse, med hver sin funktion. Hver enhed er som et træ med en base knyttet til jorden og udelivet, mens man i træets top kan fordybe sig og se ud på de grønne omgivelser.

Bæredygtighed er et nøgleord for hele skolens grundlag både i design og undervisning. Bygningen er opført i Lavenergiklasse 1, iklædt naturskifer på facaderne og med en flot kontrast i de grønne mellemgange. Også gulvene indenfor er en flot, støvet grøn som tilsvarende står i kontrast til beklædningerne i træ og lofterne med Troldtekt akustikplader i farven lys natur. Udover at være en akustikregulerende loftsplade fungerer Troldtekt også som en del af ventilationen, hvor frisk luft strømmer ned igennem pladerne og fordeler sig i rummet uden støj eller træk.

Bevæger man sig rundt på skolen oplever man en fin rumlig variation. Her er markante skift mellem store fællesrum og smalle gange, men altid med meget lys fra vinduer eller ovenlys. Alle bygninger har et ovenlys som indgår i en usædvanlig knækket tagform, der bringer maksimalt lys og rumhøjde til lokalerne. Herved opstår en særlig atmosfære, hvor lys, loftsflader og materialer går op i en højere enhed.