Gavlhuse på bakken 

Bakkefløjen er Frederiksborg Byskoles indskoling, som ligger solitært mellem skov og skolens amfiscene. Den nye bygning er karakteristisk ved at være opført i træ, men også gavlene er bemærkelsesværdige og kendetegnet for den eksisterende skole.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skolearkitektur

Med en smuk beliggenhed med skoven som baggrund ligger indskolingens 12 lokaler, HFO og et par faglokaler fordelt i fire gavlbygninger med to etager. Mellem klasselokalerne ligger små grupperum, og midt i bygningen ligger et dobbelthøjt forbindelsesrum, som danner akse med lokalerne på begge etager, men også med skoven og amfiscenen på den modsatte akse. Store glaspartier åbner bygningen op og giver dagslys til aulaen og gangzonerne omkring.

Byggeriet er et pilotprojekt for Hillerød Kommune omkring bæredygtigt byggeri og har været nomineret til Årets skolebyggeri 2023, hvor fagjuryens bedømmelse lød: ”Et meget gennemtænkt byggeri, hvor der er tænkt på gode pædagogiske og didaktiske rammer.”

Gennemført træ

For at opnå et bæredygtigt byggeri med effektiv energiudnyttelse og et godt indeklima er byggeriet opført i CLT elementer som primær konstruktion. Træ er ligeledes anvendt på facaderne og i lofterne, som er leveret af Troldtekt. Der er valgt Troldtekt akustik Plus, hvor der indgår ekstra isolering, og træet i pladen er FSC®-certificeret træ. Troldtekt fungerer også fint som et gennemgående materiale, der forbinder etager og forskellige typer rum.

På overetagen går lofterne til kip, samtidigt med at nogle vægge er skråtstillede, hvilket giver etagen en mere skulpturel rumoplevelse. I klasselokalerne på overetagen går facadens lister ned foran det øverste af vinduerne, hvilket giver ekstra dagslys uden blænding.