Uddannelseshus forbinder by og havn

HF-kursister i Odense har fået havneudsigt og nye rammer for læring. Skolebyggeriet er et pragteksempel på, hvordan by og havn kan forbindes på elegant vis med både rå og varme elementer.

Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution
Foto: Kirstine Mengel

Det nye HF-byggeri i Odense, designet af ZENI arkitekter, taler ind i byens ønske om at binde bymidte og havn sammen. Bygningen ligger på et trekantet grønt areal, der hælder ned mod havnen og danner grundlaget for bygningens form, der ligner stævnen på et skib. Ankomstfacaden giver udsyn til bygningens fire etager, hvor der på sydsiden er store opholdsterrasser, der forbinder etageniveauerne med grønne arealer. Samme trappe fører op til bygningens tagterrasse, der huser både et orangeri og et observatorium.

Et råt, men godt indeklima

Bygningens facade består af grå beton og rustfarvet corten-stål, som står råt og markant ud mod de lyse nabobygninger – heriblandt det få år gamle søsterinstitut, VUC. Facaden er beklædt med grønne oaser og perforerede mønstre, der om dagen kaster lysmønster igennem de store gulv-til-loft-vinduer, og som om aftenen kaster lys ud på gaden. Det rå materialevalg går igen indenfor, men bliver brudt af varme træelementer – som den indvendige trappe og Troldtekt akustikplader, der beklæder loftet i hele bygningen.

Interessant lys og behagelig stemning

FYNs HF var et ud af fem projekter, nomineret til den prestigefulde pris som Årets skolebyggeri 2019.  Om nomineringen sagde juryen blandt andet:

– Bygningen synes både tiltalende at besøge og interessant at opholde sig ved. Indendørs er væggene beklædt med egetræ, hvilket giver et interessant lys og umiddelbart behagelig stemning, og skolen trækker på former og symboler fra de klassiske aulaskoler. Det giver både genkendelighed, samvær og styrker relationerne mellem klasserne.