Imponerende ny folkeskole i Berlin

Den seksetagers høje bygning med sportshal og markant facade i Berlin Mitte er et tydeligt bevis på, hvordan moderne arkitektur kan løfte en hel bydel.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skolearkitektur

Når man bygger i storbyer, er der ofte ikke meget plads at gøre godt med, og man er derfor nødt til at være ekstra kreativ. Sådan var det også for arkitektfirmaet Numrich Albrecht Klumpp Architekten fra Berlin, der har tegnet en imponerende ny folkeskole med kantine og sportshal, som med sine seks etager sætter et markant præg på Berlin Mittes nye Europacity-kvarter.

Facaden afspejler anvendelsesområderne

Den barrierefri bygning – der har et gulvareal på 7.500 kvadratmeter – smelter med sin elegant-kompakte kubeform harmonisk sammen med de eksisterende bygninger på Chausseestraße og Boyenstraße og imponerer med et facadedesign, der også gør det muligt at skelne bygningens forskellige anvendelsesområder fra hinanden udefra. De to midterste etager, der rummer klasseværelserne til de knap 600 elever, er beklædt med farvede aluminiumslameller, mens etagerne ovenfor og nedenfor skiller sig tydeligt ud med deres betonfacader. 

I de nederste etager, der også har forbindelse til en eksisterende bygning via en glasbro, ligger kantine samt fag- og administrationslokaler. Skolens store sportshal, der også kan bruges eksternt, er placeret på de øverste etager.

Indbydende, åben og naturlig

De fire lyse og åbne skoleetager er forbundet med hinanden via en central trappe med mellemrepos. Som blikfang hænger her en installation af Jorn Ebner lavet af kulørte glaselementer, der ser ud til at dryppe fra loftet. Gule dørkarme og fodlister skiller sig ud fra de lyse vægge og gulve samt fra vinduesrammerne og gesimserne af træ. Den indbydende og naturlige atmosfære i den moderne, nye bygning understreges desuden af Troldtekt akustikpladerne i lys natur, som er monteret i de brede gange, den store foyer, ved trappen og i den rummelige kantine.