Innovativt nybyggeri til mere end 300 folkeskoleelever

Engang var folkeskolen i Frankfurt-bydelen Berkersheim den mindste skole i storbyen Frankfurt am Main og havde med godt 150 elever nået sin kapacitetsgrænse. Men takket være en investering fra byen på omkring 20 millioner euro har skolen nu plads til mere end 300 elever, som undervises i en stor, moderne og innovativ ny skolebygning, hvor inklusion er i centrum.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Den nye skolebygning, som er et pilotprojekt for bystyret i Frankfurt, er isoleret efter de nyeste standarder for passivhuse og er udstyret med to forskellige ventilationssystemer. Sydfløjen udluftes og ventileres mekanisk. Det vestlige område af bygningen er derimod helt naturligt ventileret af et sofistikeret system af åbne fløje og skakter på korridorsiden. Den viden, man har fået om brugen af de to forskellige ventilationssystemer og deres bæredygtighed og brugervenlighed, er blevet dokumenteret via monitorering og skal implementeres i andre skoleprojekter.

Den toetagers bygning, som også rummer en idrætshal, består af tre fløje med dertilhørende friarealer og lege- og haveområder. Skolens hjerte er den centrale aula med en bred siddetrappe, der skaber forbindelse mellem etagerne. Til arrangementer med op til 200 personer kan trappen bruges til siddende tilskuere eller som scene.

I den øverste del af den lyse og åbne skolebygning, hvor glas-, beton- og træelementer dominerer, er der klasseværelser, grupperum og multirum. På nederste etage er der hovedsageligt lærerværelser og kontorer. Der er også et køkken til børnene, en kantine, der kan omdannes til en arrangementssal, et bibliotek, et terapirum samt faglokaler til musik og kunst.

De strålende grønne gulve i klasserne, der er gennemstrømmet af dagslys, og i de brede gangarealer bidrager til en følelse af velvære i den nye bygning. Og det samme gør akustiklofterne fra Troldtekt. De reducerer ikke alene efterklangstiderne og opfylder de højeste brandsikringskrav, men er også fremstillet af det naturlige materiale træ  - samt cement -  og passer godt ind i den innovative nye skolebygning.