Kompakt kube til skolebrug

Udbygningen af Tellkampfschule i Hannover er harmonisk integreret i den idyllisk beliggende bebyggelse og giver rig mulighed for læring i en behagelig atmosfære tæt på naturen.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skoler og uddannelsesinstitutioner

Der er mange elever og lærere, der må nøjes med at drømme om sådan en skole:  Gymnasiet Tellkampfschule i delstatshovedstaden Hannover i Niedersachsen, der blev opført i 1956 og nu er fredet, ligger centralt og alligevel idyllisk på en stor grund med mange træer tæt på Maschsee.

 

Kompakt konstruktion

Den sydlige del af grunden har siden 2022 huset en harmonisk udvidelse i fire etager som en del af det samlede bygningskompleks bestående af flere enkeltbygninger, der er forbundet med hinanden via gange i én etage.  Arkitektfirmaet SEP Architekten, som byen har givet opgaven at forestå planlægning og byggeri, har her opført en kompakt, massiv bygning med integrerede områder for redebygning til flagermus og mursejlere i facaden bestående af lyst kalksandstensmurværk. Kuben er desuden forsynet med fladt tag med grøn bevoksning og solcelleanlæg.

 

Moderne og gennemstrømmet af lys

De store kvadratiske vinduer med udvendig solafskærmning af tekstil giver klar struktur til den nye bygning, der har taget vide hensyn til tilgængelighed og inklusion (udnyttelse, toiletforhold, rumakustik, belysningsstyrke) og lader meget lys komme ind. På bruttoetagearealet på mere end 2.400 kvadratmeter er der moderne rum til undervisningsbrug og differentierede formål, skolebibliotek, et skolekøkken til børn med særlige støttebehov, sanitære faciliteter samt arkiv- og lagerarealer. Undervisningslokalerne er indrettet rundt om åbne læringszoner.

 

Naturen i fokus

De specialfremstillede vinduer, der går helt ned til gulvet, giver i samspil med de brede trapper uhindret udsyn ud over det idylliske "Tellkampf-landskab". Naturen udenfor kan genfindes inden døre via den udstrakte brug af træ i gang-, trappe- og opholdsområderne. De brune gulve udgør en bevidst kontrast til døre og møbler samt vinduesrammerne i lysere træ. De varme farver, der her er valgt, bidrager til en behagelig atmosfære. I klasseværelserne forholder det sig modsat: Her er de lyse linoleumsgulve og væggene i kombination med de hvide borde en klar kontrast til de sorte stole, hvilket skaber en enkel men samtidig eksklusiv baggrund. På de nedhængte lofter med ophængte lamper er der anvendt akustikplader i farvetonen lys natur, som passer ind i det samlede designkoncept.