Masser af plads og eksklusiv udsigt

Det er det største byggeprojekt, der er blevet gennemført i byen Offenbach i den tyske delstat Hessen, i de sidste mange år: Den nye Hafenschule, som ligger direkte ned til floden Main, rummer både skole- og idrætsfaciliteter.

Troldtekt, Hafenschule Offenbach
Foto: Olaf Wiechers, Architect

Alt i alt er der i det omkring 11.000 kvadratmeter store byggeri plads til op til 420 børn fra 1.-4. klasse og et fritidshjem til 200 børn, som alle skal undervises og passes her. Bygningskomplekset rummer desuden en daginstitution til 170 børn.

Som noget helt særligt for Hafenschule ligger skolens to idrætshaller over hinanden – takket være sidevægge af glas virker de både lyse og åbne. Skolen, som er tegnet af arkitektbureauet Waechter + Waechter fra Darmstadt, er udstyret med en smuk klinkefacade. Den rummer desuden en lang række klasseværelser og grupperum, et cafeteria, et multirum, et bibliotek, lokaler til sløjd, billedkunst, musik og IT samt lokaler til skolens administration.

Ved at adskille skole og daginstitution fra hinanden ved hjælp af en tværgående forbindelsesgang på to etager, som indeholder cafeteriaet, der bruges af begge enheder, er der opstået to grønne atriumgårde, som både kan bruges til leg og undervisning.

Indenfor er væggene for størstedelens vedkommende holdt i grå beton. Farver sørger de blå gulve, hvide døre og kulørte stole for. Hvide skabsvægge med åbne reoler bidrager yderligere til at løsne op for udtrykket. Eleverne sidder her ved halvrunde borde og får takket være de store vinduespartier altid dagslys nok. I pauserne kan de nyde udsigten ud over havnetrappen og det store havnebassin.

Lofterne i Hafenschule er beklædt med træbetonplader fra Troldtekt, som med deres varme og naturlige farve skaber en afslappet og meget behagelig atmosfære i hele bygningskomplekset. Farven på træbetonpladerne under pergolaernes halvtage passer perfekt til legeområderne i atriumgårdene.

Ud over at være pæne og have fremragende brandsikringsegenskaber yder loftspladerne et vigtigt bidrag til støjdæmpningen, hvilket er af afgørende betydning i idrætshaller, daginstitutioner og skoler.