Nyt skolebyggeri i naturlige materialer

Den nyopførte Huseby Skole i Trondheim Kommune består af flere skoler med hver sin afdeling og identitet. Designet er dog gennemgående med lyse og naturlige materialer, herunder Troldtekt akustikplader. 

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Til skoleårets start i 2021 kunne Huseby skoler i Saupstad-Kolstad slå dørene op til 14.500 kvadratmeter skole i Trondheim Kommune. Pladsen er fordelt mellem folkeskole, ungdomsskole, tegnsprogcenter, kulturskole samt modtagerklasser til elever med fremmedsprog.

Det er Trondheim Kommune, som er bygherre på projektet, der har stået på mellem 2017 og 2021. Spinn Arkitekter, Filter arkitekter, Norconsult og Grindaker landskap har alle været involveret.

Skolen har oånået miljøcertificeringen BREEAM (Building, Research, Establishment, Environmental, Assessment, Method), og flere miljøforanstaltninger er indtænkt – herunder fossilfri byggeplads, byggeri i primært massivt træ, samt at skolen er opført som passivhus med solcelleanlæg på taget.

Meningsfulde opdelinger

Folkeskole og ungdomsskole består af hver sin bygning med tilhørende udeareal. De forbindes af den såkaldte kulturakse, som binder børne- og ungdomsafdelingen sammen. Eleverne har dermed en oplevelse af, at de går på to forskellige skoler, da de har deres egen indgang og egne lokaler.

Der er tænkt i opholdsrum, mødesteder og samlinger i både større og mindre skala. Kulturaksen er et område, som er åbent for offentligheden, hvor elever såvel som besøgende har adgang til skolens kultur- og sportsfaciliteter, blandt andet gymnastiksal, aula og musiklokale. Derudover også kantine, bibliotek og administration.

Her er fokuseret på at skabe et sundt og moderne fysisk læringsmiljø, hvor designet lægger op til alternative undervisningsmetoder.

Varme og naturlighed

Der har fra begyndelsen af projektet været et krav om materialer i høj kvalitet, så Huseby skole kan fungere i mange år, og skolen er da også en del af et generelt løft af området. Bygningerne er opført som trækonstruktioner, hvor de udvendige facader er træbeklædte, og indvendigt går træ igen som vægflader, vægpaneler og i selve møbeldesignet.

Træets naturlighed er med til at skabe ro, hvilket suppleres med varme nuancer. Udvendigt har facaden en varm rødbrun farve, som går igen i flere områder på skolen, hvor der dog også er lagt vægt på lyse farver og rigeligt med dagslys.

Der er valgt Troldtekt akustikplader til både undervisningslokaler og fælles opholdsrum samt gangarealer og toiletter. Det er klassiske hvidmalede Troldtekt akustikplader, som er med til at danne rammen om en rolig og behagelig skoledag. Samtidig er pladerne, med træ som en primær råvare, designmæssigt på linje med resten af skolen.